Nu mai vreau sa aud ca:

Nu mai vreau sa aud ca:

1. Scad toate salariile! Toata lumea se asteapta ca de maine sa apara super specialisti care se multumesc cu salariul minim pe economie. Au scazut si scad, acolo unde exista un volum mare de forta de munca. Anumite nise, anumite tipologii profesionale, unde numarul candidatilor experimentati e foarte mic, nu se vor confrunta cu scaderi salariale spectaculoase pe termen scurt/ mediu. Cel mai corect mesaj este: in industriile afectate scad, in cele inca viguroase nu cresc.

2. Nimeni nu mai angajeaza! Poate ca la nivel macro, cererea a scazut foarte mult. Asta nu inseamna ca nimeni nu mai angajeaza. A scazut ritmul. Mult, dar exista inca un ritm.

3. Devine simplu de recrutat. Va fi poate mai simplu in domeniile grav atinse, desi va fi complicata selectia. Dar va fi din ce in ce mai greu in domeniile competitive. Calitatea invatamantului scade, fluctuatia de oameni la nivelul acestor industrii este inca mare, va fi tot mai greu sa gasesti profesionisti adevarati. Sa presupunem ca in nebunia crizei, cineva are nevoie de un manager. In piata exista mii (nu uitati ca vorbim de o situatie ipotetica), datorita disponibilizarilor. Cei ce-l cauta se vor raporta la cei deja disponibilizati, la acele mii, sau la cei inca angajati, mult mai greu, in mod evident, de dibuit/ contactat/ motivat?

4. Piata se va echilibra ca pe vremuri, dar nu vor mai fi abuzurile de atunci. Pai au fost ele abuzuri intr-o piata dezechilibrata, sa te tii acum! Se va inventa un nou nivel, noi strategii abuzive de HR. Pe principiul interviului de stres vom avea: timpul de lucru criminal, salariul extra-frustrant, drepturile euglenei (ma refer la cele ale angajatului) etc.

5. Nu concediem intrucat ne pasa de oameni! Pai daca ne-ar pasa de cei care trebuie, ar trebui dati afara cei care mai rau incurca decat produc. Discriminarea pozitiva a non-valorilor este o chestie care costa mai abitir decat hartia igienica si benzina la care fac unii economie in aceste vremuri grele.

De cand cu alegerile si cu ragnetul pisicos al leului, ne este tot mai clar ca traim vremuri grele. Dar profetii de criza sunt precum bocitoarele. Nu au cum sa intoarca mortul de la groapa, asa ca fac situatia mai grea!

PS: Stiu ca este un post redundant, dar tot ce citesc de cateva luni incoace este redundant.