Noile provocari ale recrutarii IT

Noile provocari ale recrutarii IT

Daca ati crezut ca lucrurile au devenit mai facile in recrutarea si selectia angajatilor din IT, permiteti-mi sa va contrazic (inca o data).

Pana acum ca recruiter te luptai cu o parere negativa citita de un candidat pe site-ul acela in care se critica firmele sau expusa de un prieten, acum te lupti cu un comportament panicard indus de o intreaga industrie media. Intrucat reperele lipsesc, deformarile de perceptie sunt monstruoase si de necombatut. Consecintele extrem de vizibile: reticenta candidatilor fata de noile oportunitati de job si, in cazul proiectelor in care companiile au un proces de recrutare si selectie lung, pierderea interesului fata de oferta deja acceptata.

Angajatorii miscoreaza bugetele salariale la recrutare, desi salariile in IT nu au scazut, iar disponibilizarile intamplate pana acum nu au relaxat cu adevarat piata fortei de munca. De ce ar veni un angajat cu un loc de munca la fel de stabil sau instabil ca un altul, intr-o alta companie, pentru mai putini bani? Consecinta directa: scad sansele de a gasi candidati eligibili pentru proiectele de recrutare.

Tot angajatorii au devenit extrem de critici si selectivi, desi piata muncii este la fel de dezechilibrata ca si in vara. Intradevar a crescut mult numarul aplicarilor si cantitatea de candidati vizibili, insa cantitatea nu inseamna neaparat calitate. Dezechilibrul din piata muncii, care este unul valoric si nu neaparat de volumnu va fi redus de criza ci de investitiile in formarea angajatilor si in educarea viitorilor angajati.

Pentru recruiteri insa, cea mai importanta provocare este aceea a scaderii numarului de proiecte. Asadar cu proiecte mai putine, cu candidati mai reticenti, cu bugete salariale mai mici si angajatori mai selectivi, putem spune ca pana acum recrutarea in IT a fost un vis frumos. In programul viitor – cosmarul!