Natura aproape moarta

Natura aproape moarta

Cu totii am vazut si partea urata a managementului resurselor umane si implicit latura ascunsa si taioasa a caracterului uman. Am vazut grave probleme de comunicare, finalizate cu vorbe de stadion, comportamente la limita dintre boala psihica si posedare diabolica, depresie exprimata prin delasare crunta si dependenta in forma ei cea mai grava.

Ce au in comun? Toate au o cauza. Fie ea in cadrul organizatiei (disfunctionalitati grave ale organizatiei, probleme usoare de management sau pur si simplu probleme interpersonale intre colegi), fie ea in interiorul individului in cauza (boala, hipersensibilitate, intoleranta la frustrari, lipsa abilitatilor de comunicare si relationare), fie undeva in afara sferei profesionale (probleme familiale, probleme personale). De cele mai multe ori cauzele sunt multiple, reunind toate cele trei tipologii prezentate.

Cum faci fata acestor situatii?

In primul rand trebuie sa accepti ca exista si asta este cea mai importanta etapa. Negarea este dureroasa si agravanta.

Apoi trebuie identificat cumulul de factori. Atentie: ai identificat o cauza, continua cautarile! Este posibil sa fii surprins in mod neplacut. Cu cat comportamentul e mai virulent sau mai absurd, cu atat cauzele au radacini mai adanci.

Urmeaza reactia. Trebuie pur si simplu sa reactionezi, sincer, ferm, deschis si constant. Ar fi prea mult sa descriu toate tipurile de decizii care se pot lua. Oricum, cu cat reactia este mai prompta cu atat rezultatele sunt mai imbucuratoare.

La o perioada de timp rezonabila, mai arunca un ochi asupra problemei in cauza. Daca nu s-a rezolvat, puteti incerca o decizie definitiva. In organizatii nu este ca in povesti. Trei incercari sunt ineficient de multe!