Munca la romani

Munca la romani

Noul laitomiv: Romanilor nu le place munca, le place in schimb trandaveala. Nu sunt productivi, cer insa bani multi si o gramada de beneficii. As paria ca de aici si criza. Pentru ca angajatii shed si cujeta in loc sa munceasca.

Vechia mea obsesie: 90% din companiile autohtone nu au definita performanta (un procent optimist, dat de la mine putere, dar abia astept sa fiu contrazisa!). Deci romanii nu sunt productivi in raport cu niste asteptari neformalizate, necomunicate, inexistente sau extrem de schimbatoare sau irelevante.

Cine e de vina pentru asta? Legea, educatia, familia, societatea, Basescu, Boc pentru ca din cauza lor angajatii nu isi fac treaba.  Dupa cum observati toata lumea in afara celor care conduc companiile si ar trebui sa stie ce asteapta de la oamenii lor.

Sa presupunem ca schimbam legea si ca putem da mai usor afara neperformantii. Si ca educatia din scoli devine relevanta. Si ca ne va conduce Obama. Realizeaza cineva ca nu este suficient? Performanta inseamna mai mult decat poate cuprinde o lege: inseamna viziune, obiective, asteptari clare, cultura, management. Societatea, educatia, clasa politica pot influenta in bine contextul. Dar posmagii tot ar trebui mestecati…

Eu cred ca din pacate nu legea va reglementa munca la romani. Ci capacitatea companiilor de a defini si urma performanta si de a-si educa angajatii in a deveni actorii ei. Si e greu asa, pentru ca legile se pot schimba usor, mentalitatile insa cer eforturi uriase si multe exemple pozitive ca sa se modifice.