Managementul performantei – alte considerente

Managementul performantei – alte considerente

Cu siguranta managementul performantei este cel mai neclar concept in practica manageriala curenta. Ignorat pe nedrept sau confundat cu politici sau actiuni HR empirice, el exista pe alocuri (prin corporatii in general) si lipseste cu desavarsire exact acolo unde costa putin si poate fi usor implementat: in firmele in curs de dezvoltare.

Lipsa unui management al performantei duce la un fenomen simplu: organizatiile care ignora acest aspect, nu cunosc decat doua directii de „crestere”: pe orizontala, ramanand pe platoul atins deja sau pe verticala descendenta, coboarand mai lent sau mai rapid de pe el. Iar cel mai bun indicator al unui management defectuos al performantelor este acela ca fluctiatia de personal la nivelul celor care conteaza pentru organizatie este mare, la fel de mare ca stabilitatea oamenilor neproductivi.

Vorbim despre management al performantei atunci cand oamenii isi cunosc rolurile, au setate obiective relevante in raport cu acestea si cu nevoile organizatiei, sunt evaluati sau primesc feedback cu periodicitate, activeaza intr-un cadru in care exista preocuparea pentru dezvoltare, imbunatatire. Vorbim despre management al performantei ca despre o actiune indreptata spre viitor, pozitiva, nu atunci cand analizam trecutul in scop punitiv.

Un exemplu concret de empirism: de curand am auzit despre managementul performantei in contextul unei firme care isi plateste angajatii in functie de realizari. Acesta este un mod de a remunera angajatii, un management strict al recompenselor, nu al performantelor. Faptul ca angajatii sunt platiti dupa cat realizeaza, nu inseamna ca acestia vor realiza constant mai mult. In lipsa unui cadru in care sa-si imbunatateasca profilul profesional, abilitatile, cunostintele, isi vor atinge usor platoul dezvoltarii lor, in ciuda bunelor intentii. Vorbim in fapt despre un efect pavlovian: „tu faci iar eu iti dau”, ori a vorbi despre Pavlov si despre capital uman in acelasi context, este cel putin ciudat.

Practic managementul performantei inseamna sa ai viziune asupra viitorului si sa actionezi pentru a ajunge acolo inpreuna cu angajatii tai. Este un deziderat fantastic si o cale sigura spre succes. De aceea, managementul performantelor va ramane probabil multa vreme un concept neclar in practica manageriala curenta.