Lectura obligatorie a angajatilor

Lectura obligatorie a angajatilor

casca_de_protectieEste trist faptul ca nici macar in astfel de vremuri, angajatii nu-si cunosc drepturile si obligatiile. In conditiile in care somajul creste, iar speranta de angajare scade dramatic, aveti grija la prevederile legale atunci cand sunteti disponibilizati sau in cazul fericit in care va angajati.

Asadar, lectura obligatorie pentru angajati este:

1. Codul Muncii, integral. Este mai scurt decat codul rutier si petreceti mai mult timp la serviciu decat in masina! Daca n-ati pus mana pe el pana acum, il gasiti la orice chiosc de ziare. Sau aici.

2. Contractul colectiv de munca unic la nivel national. Are cateva pagini si cele mai bune precizari in cazul concedierilor colective. Il gasiti aici.

3. Contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura. Aici depinde de ramura in care lucrati si nu toate domeniile beneficiaza de asa ceva. In general, daca industria in care activati are o puternica prezenta sindicala, sigur exista. In caz contrar, este clar ca degeaba cautati. 

4. Contractul colectiv de munca din cadrul companiei in care lucrati (daca are mai mult de 21 de angajati). In cazul in care exista…

5. Contractul individual de munca semnat la angajare si toate actele aditionale semnate ulterior. Stiu ca multi angajati semneaza ca primarul, dar este cazul sa nu mai faceti asta! Fiti atenti la clauza de confidentialitate, nonconcurenta, la precizari care nu vi se par ok. Ba mai mult, a cam venit momentul negocierii pachetelor compensatorii in caz de disponibilizari/ concedieri individuale.

6. Regulamentul de ordine interioara aplicabil in cadrul companiei in care lucrati. Stiu ca in marea lor majoritate, regulamentele sunt extrem de plictisitoare, dar pot include prevederi interesante despre programul de lucru, evaluarea performantelor, incidente care pot duce la concediere.

7. Documentele primite in cadrul instructajului de Protectia Muncii, mai ales in cazul angajatilor care sunt expusi diverselor pericole.

8. Fisa de post primita la angajare si toate actualizarile acesteia.

9. Orice alt act/ contract/ aditional pe care l-ati semnat sau trebuie sa-l semnati ca angajat sau viitor angajat.

Aud adesea sintagma: „ITM nu se sesizeaza asupra neregulilor din firma in care lucrez!” Pai daca cineva fura un portofelul, vine direct Politia? Nu trebuie dat un telefon, anuntat undeva incidentul? La fel este si cu institutiile care reglementeaza relatiile angajati-angajatori. Trebuie facute sesizari, urmarite actiunile.

Nu in ultimul rand, nu uitati ca unde-i unul, nu-i putere si unde-s multi puterea creste. Grupurile de initiativa sau grupurile sindicale va pot reprezenta mai bine in situatii dificile, precum concedierile sau negocierile. Plus ca va scutesc de lecturarea (a cel putin) primelor 4 documente enumerate mai sus 🙂