Este varsta o problema?

Este varsta o problema?

Cei tineri se plang ca sunt eliminati din procesele de recrutare si selectie din cauza lipsei de experienta. Si ca acest fapt genereaza un cerc vicios: fara experienta nu pot capata experienta. Cei in varsta se plang ca sunt discriminati si exclusi din cauza batranetii, care ar fi un handicap. Cu siguranta ambele categorii au dreptate. In spatele acestor excluderi exista insa un adevar ignorat de toti: nu varsta, ci incapacitatea de a ne-o asuma este de vina!

Sosesc zilnic CV-uri ale unor tineri care contin doar datele de contact si studiile absolvite sau in curs de absolvire. Nu stiu ce vor sa faca in viata, ce meserie li s-ar potrivi, ce abilitati care ar putea aduce bani angajatorilor au, ce cunostinte profesionale esentiale detin. Nu lipsa de experienta ii indeparteaza de listele scurte, ci propria lor incapacitate de a se pozitiona acolo. Atitudinea de tip „eu pot si vreau si stiu” face uneori mai mult decat experienta consistenta.  Iar exuberanta si inconstienta (in sens bun) a tineretii se pierd si e pacat sa nu fie monetizate la timpul lor.

Sosesc zilnic si CV-uri ale unor persoane trecute de prima tinerete, care au experienta profesionala si nu numai extrem de generoasa.  Sau lipsesc reperele legate de varsta (data naterii, data de absolvire a facultatii) sau apar subliniate si bolduite semn ca trebuie sa fii foarte atent acolo. Iar la interviu, primul lucru pe care il auzi este: „Am o varsta si stiu ca mi-e greu sa gasesc un job”. Pai chiar ca va fi, cu asa o atitudine! Ai experienta de viata, lucru care nu vine decat cu varsta, ai o experienta profesionala care cu siguranta a trebuit sa se adapteze timpurilor, ai un profil psihologic cu numeroase atuuri, care si ele vin cu anii si te cramponezi de varsta?

In caz ca nu ati aflat pana acum, nimeni nu-i perfect. Avem cu totii parti intunecate, pe care le ascundem cat putem si parti bune, cu care ne mandrim si pe care le aratam si altora. A face insa din atuuri gauri negre, a le da cu funingine si a spune lumii ca-s urate, asta-i chiar un comportament indezirabil. Nu doar in piata muncii ci si in viata cotidiana.

Asadar in cazul in care considerati varsta o problema, aruncati inca un ochi CV-ului si cereti un feed-back sincer post-interviu. S-ar putea sa fiti surprinsi!