Despre pile

Despre pile

pila-unghii-img_0005_1-f35df02c973071bcIn ciuda pozei, nu mi-am propus sa vorbesc aici despre pilele care (pare-se) strica unghiile si nici de acelea folosite de meseriasi. Ci despre acele pile folosite la angajare, multe ( zice gura targului) si total neeficiente.

Prima oara am auzit despre pile pe cand lucram intr-o firma medie din zona IT. Un candidat s-a aratat foarte surprins de invitatia mea la interviu, zicandu-mi ca a fost convins ca pe site-urile de recrutare anunturile sunt puse ca sa fie, angajarile facandu-se de fapt pe pile. A fost si mai surprins cand i-am explicat ca in general recrutarea online costa si ca nu prea face sa arunci banii daca deja ai instrumentele de pilit la indemana. A parut convins.

A doua oara a fost si mai frumos: comunicandu-i unuia dintre candidatii de pe lista scurta ca a fost ales un altul, mi-a raspuns ca este sigur ca a castigat cel cu pile. Minunat, pilele lovesc din nou! Lucram pe atunci intr-o firma mai mica, conceptul cu pricina fiind astfel de-a dreptul hilar.

Ulterior pilele au inceput sa apara redundant pe toate forumurile de discutii despre piata muncii, cariera, angajari.

Vreau asadar sa lamuresc treaba cu pilele si sa va spun ca, intradevar, ele exista. In companiile de stat functioneaza ca odinioara si se numesc intocmai cum spune in titlu. In companiile private insa se numesc altfel acum: networking sau retea de prieteni/ cunoscuti. Si functioneaza altfel, fiind adesea chiar eficiente. Astfel, numeroase companii promoveaza atat intern ofertele de angajare, asteptand recomandari de la proprii sai angajati cat si extern, pe canalele intens vizitate de noi toti. Cateodata simultan, alteori consecutiv (primand de regula varianta intai).

Este adevarat ca intotdeauna, intr-un proces de recrutare si selectie, recomandarile celor deja angajati vor avea prioritate. Este un factor psihologic: ai mai multa incredere in propunerea unui coleg decat intr-un CV impersonal, venit pe mail sau in orice alt mod. Tot atat de adevarat este ca intre doi candidati, unul mai bun dar fara recomandari si altul mai putin bun dar recomandat, primul va avea castig de cauza. De regula…

A invoca insa lipsa de pile in cazul unui esec in cariera, este mai mult decat lamentabil. Este o scuza jalnica, a celor slabi, care nu pot vedea contextul general sau anumite fineturi.

Asadar, nu credeti in pile, dar bazati-va pe cat posibil pe networking.