Decalogul unei cariere de succes

Decalogul unei cariere de succes

1. Cunoste-te pe tine insuti/ insati. Pentru a alege o cariera potrivita, trebuie sa-ti sti bunele si relele, abilitatile si slabiciunile, preferintele sau lucrurile pe care urasti sa le faci.

2. Invata, invata si iar invata. Stiu ca este o parafraza a unui indemn comunist, dar este unul nobil. Si mai ales nu te opri din invatat niciodata. Lumea nu ramane pe loc odata cu noi. Progresul tehnologic a explodat. Intr-un an apar tot atatea informatii noi cate apareau intr-un secol de istorie indepartata. A fi un bun profesionist inseamna a fi conectat la realitatile si evolutia lumii in care traim.

3. Sesizeaza oportunitatile care ti se ofera. Oportunitate nu inseamna intotdeauna un salariu urias sau un job care suna bine. Uneori poate insemna posibilitatea de a invata sau de a-ti depasi anumite bariere. Alteori inseamna sa cunosti oameni care iti vor determina pasi viitori de cariera. A sesiza adevaratele beneficii si a le urma sunt pasi siguri catre succes.

4. Fura de la altii. Observa ce fac cei care au succes profesional si personal. Vezi ce fac, cum fac si cum anume ai putea si tu sa transpui in propriile-ti actiuni. Fura know-how, fura abilitati, fura relatii, fura un strop de carisma. E singurul furt care nu se pedepseste penal 🙂

5. Ofera altora. Asa cum altii te ajuta in devenirea ta, asa si tu ajuta pe altii sa invete, sa se dezvolte. Ofera la randul tau oportunitati, sfaturi, suport si toate acestea ti se vor intoarce.

6. Cere ajutorul. Orgoliul si cariera de succes nu merg intotdeauna pe acelasi drum. Uneori oamenii nu sesizeaza ca cei din jur au nevoie de sprijin, dar asta nu inseamna ca nu l-ar oferi neconditionat. Deschide gura, spune-ti nevoile si cu siguranta ca cineva te va auzi.

7. Dezvolta-te constant. Lasa in urma ce-i rau, ia cu tine mai departe doar lucrurile cu adevarat bune. Lasa conflictele sa se stinga si continua cu relatiile de succes. Lasa-ti calitatile sa umbreasca rand pe rand defectele. Nu te lasa bantuit de intamplari nefericite sau esecuri ci lasa-te mangaiat de realizari si de faptul ca ai invins intotdeauna.

8. Fii recunoscator pentru ceea ce ai primit de la altii sau de la viata. Ingratitudinea aduce cu sine indepartarea celor buni si celor bune.

9. Ai rabdare si cladeste cu grija. Nu esti Dumnezeu! Ai mult de muncit si luptat pana sa culegi roade dulci. Ai de creat o temelie solida si o constructie pe masura. Nu poti face asta peste noapte!

10. Pregateste-te si pentru ce este rau. Criza carierei poate oricand sa apara. Dar nimic nu este permanent, nici esecul si nici succesul.

Cititi si:

Zece sfaturi pentru cei care isi incep cariera

Decalogul celui care conduce oameni