Colacul de salvare

Colacul de salvare

Se vorbeste zilele astea despre brand-ul de tara. Da, muschiul acela al mainii pe care si-l umfla Romania ca sa arate lumii ce grozava e. Ne-am impartit in doua: specialistii in branding de tara (multi rau desi cica nu s-a mai facut asa ceva pana acum) si restul muritorilor care nu inteleg de ce este necesar demersul acum. Se ocupa cineva de brandingul intreprinderii falimentare numita Tractorul? Se va stabili ca platforma de comunicare pentru noul brand este falimentspiritul si de maine se purcede la treaba? Nu cred. Atunci cine naiba a fost cu ideea ca in mijlocul unei instabilitati politice acute, a unei imagini externe odioase care nu va fi spalata nici cu tone de fabuloariel, a unei instabilitati economice si chiar culturale, tot ce avem nevoie e doar o noua platforma de comunicare. Asta va rezolva totul? Ne spunem fabulospirit si italianul uita de periferiile imbacsite de cetateni romani care polueaza fonic, fizic, … mediul inconjurator. Ne spunem fabulospirit si se sterge instinctul occidentalului de a-si pazi geanta cand aude de romani. Dau turistii navala si nu observa ce infrastructura lipsa avem, intrucat sunt orbiti de fabulospirit. Chiar asa, ati incercat sa vizitati vulcanii noroiosi? Sunt senzationali. Insa drumul pana acolo necesita acel mijloc de locomotie numit caruta. „Fabulospirit: vizitati Vulcanii Noroiosi cu caruta! Atentie la puradeii din casele fara gard care nu stiu sa vorbeasca, doar sa intinda mana!”

Stiti ce au facut japonezii dupa cel de-al doilea razboi mondial cand si-au dat seama ca sunt in mare belea? Au investit in sistemul de invatamant putinii bani ramasi. O fi fost o idee rea? Ce fac romanii acum? Vopsesc un gard, desi stiu bine ce este in spatele lui. O fi o idee buna?

Imi iubesc tara asa cum este ea, cu bunele si relele ei. Pentru ca le vad si le simt in egala masura. Si imi place limba romana intrucat in romana gandesc si romaneste traiesc. Insa fabulospirit nu e pe romaneste. E o strutocamila nascuta handicapata. Si este asa pentru ca pur si simplu s-a nascut prea devreme.