Cine sunt adevaratii Dorei?

Cine sunt adevaratii Dorei?

Se iau doua exemple concrete:

De la fereastra bucatariei mele se vede o scoala. Una de stat, nici mare nici mica, de un cincinal in perpetue reparatii: se incearca mansardarea. Un santier continuu, un exemplu trist de miserupism si incompetenta manageriala. Muncitorii lipsesc fie fizic, fie prin lipsa activitatilor desfasurate si atunci cand sunt prezenti unul amesteca intr-o galeata si zece il consiliaza fumand sau hidratandu-se cu licori bahice.

De la fereastra biroului se vede o cladire in constructie. Probabil una de birouri, intrucat se anunta a fi mai inalta decat toate cladirile de pe strada. Muncitori robotind, par a nu manifesta sindromul lui Dorel, cladirea crescand mandra intr-o luna cat altele nu reusesc in 5 ani. Toata lumea are cate ceva de facut, se lucreaza zi lumina, pauza de masa dureaza maximum o ora.

Care este diferenta intre cele doua cazuri de mai sus? De ce birourile se construiesc mai repede si mai bine decat scolile administrate de primarii? Pentru ca exista responsabilizare, exista niste oameni care gandesc in termeni de investitii, in termeni de timp si bani, in termeni de eficienta. Prntru ca exista structuri logice si functionale. Nu ca in cazul scolilor, unde directorii au o dubla subordonare: functional raporteaza inspectoratelor scolare, dar administreaza banii primariilor, asadar administrativ raporteaza acestora.

Situatiile de mai sus pot fi transpuse in orice companie/ firma/ organizatie: acolo unde exista responsabilitati clare si unde se intelege importanta activitatilor desfasurate si consecintele deraierilor sau intarzierilor, treaba merge. Acolo unde exista sefi scriptici nu faptici, dubla subordonare, posibilitatea de a arunca pisica moarta la infinit si unde lipseste responsabilizarea, lucrurile se misca precum turnul din Pisa: incet, sigur si mai ales descendent.

Cine sunt asadar adevaratii Dorei? Cei care avand o anumita calificare nu si-o pot depasi coordonand echipe, stabilind responsabilitati si optimizand niste procese sau cei care ar trebui sa aiba aceste calificari, dar nu le au sau nu le activeaza?