Cifre, cifre

Cifre, cifre

Presa de business este plina de numere: 72% din manageri nu comunica, 87% din angajati folosesc messengerul, 31% din companii au furnici in sediu, 44% din timpul de munca este folosit inadecvat, 12% din CEO sunt urati, 30% din femeile care stau mult la serviciu nu mai gatesc.

Unele reprezinta truisme. Altele pure inventii. Pentru ca ori purcezi la a face cercetari amanuntite, iar in articole apar referiri clare privitoare la marja de eroare si esantionul reprezentativ, ori nu zici nimic de cifre. „Tot mai multi romani folosesc YM” si cu asta basta.

La fel si cu estimarile: ceva trebuie sa te faca a crede ca trendul intr-o situatie poate fi crescator sau descrescator. De exemplu, „piata de artizanat va creste cu 10% datorita cresterii nevoii de produse autentice si de calitate in randul consumatorilor”. Zi bre specialistule si cauza! Alminteri auzim tot soiul de profetii optimiste si pesimiste cu numerologie atasata a caror veridicitate sta serios sub semnul intrebarii. Cam 90% asa.

Exemplul de astazi: 32% din timpul de lucru al managerilor este dedicat recrutarii.

Precizare suplimentara pentru cei care nu si-au baut inca doza de cafea: exemplele de mai sus sunt fanteziste, face exceptie articolul cu pricina.