Ce facem cu somerii?

Ce facem cu somerii?

Rata somajului a atins dupa cum stim cota maxima din ultimii sase ani. Practic ne-am intors la perioada in care gigantii industriali ceausisti falimentau pe capete, ducand in foame orase intregi.

Atunci mediul privat si-a spus cuvantul. Corporatii sau firme medii si mici au investit in noi afaceri, generand noi locuri de munca si asigurand asa cum au putut reconversia profesionala, acolo unde au putut si in limitele profitabilitatii lor.

Acum, mediul privat este cel care genereaza cea mai mare parte a somerilor. Iar statul nu pare pregatit a face fata situatiei dezastruoase.

Ce ar putea face, concret?

In primul rand, in urma unor parteneriate cu mediul privat (avem mare nevoie de infrastructura) ar putea asigura la randul lui angajarea si reconversia profesionala a somerilor.

Daca asa nu merge, ar putea marsa mai mult pe programe de educatie permanenta si schimbare profesionala atunci cand acorda fondurile structurale.

Apoi, asa cum se intampla in alte tari, ar putea oferi sisteme de microcreditare, pentru ca oamenii acestia sa-si inceapa mici afaceri. Si nu doar bani, ci si suport legislativ aferent (renuntarea la impozitul minim pentru astfel de firme, neplata unor taxe in primii 2-3 ani de functionare, etc).

Nu in ultimul rand, trebuie incurajata incadrarea in munca a somerilor de catre agentii economici care inca mai angajeaza. Asta inseamna din nou initiativa legislativa: scutiri de taxe si impozite pentru anumite perioade de timp sau diferse alte beneficii.

Nu iau in seama aici si alte masuri economice care ar putea acorda sanse firmelor muribunde care genereaza somaj. Sunt intens dezbatute si invocate de catre reprezentantii mediului privat.

Ce nu trebuie facut?

Nu trebuie sa stam cu mainile in san. Somajul genereaza lipsa consumului care la randul lui genereaza somaj. Este un cerc vicios, o spirala care nimiceste.

Mediul privat gandeste totul in termeni de profit si pierderi. Teoretic, statul are datoria de a acorda sanse si de a ajuta, dincolo de ecuatia pragmatica a banilor. Teoria insa nu tine de foame! In acest context statul ar putea gandi asemeni antreprenorilor: ma costa mai mult sa le dau sa manance, asa ca mai bine ii invat sa pescuiasca!

L.E.: Guvernul a adoptat astazi, 23 februarie, o ordonanta de urgenta conform careia firmele care angajeaza persoane aflate de mai mult de trei luni in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca vor fi scutite sase luni de la plata contributiilor la bugetele de asigurari sociale.