Ce cauta de fapt angajatorii?

Ce cauta de fapt angajatorii?

Suntem cu totii de acord ca nu exista un prototip al angajatului ideal, intrucat ne raportam la criterii extrem de variabile.

Exista totusi un numitor comun al tuturor proiectelor de recrutare si selectie in functie de nivelul postului si implicit o serie de caracteristici comune pe care candidatii dezirabili le au:

In cazul pozitiilor low sau de executie (muncitori in constructie sau productie, asistenti prin diverse departamente, operatori, etc) se cauta in mod evident buni executanti. Asta inseamna abilitati profesionale in domeniul respectiv sau capacitatea de a invata sau deprinde usor, inseamna capacitatea de a se incadra in timp si inseamna respectul pentru reguli.

In cadrul pozitiilor de mijloc sau specializate, angajatorii cauta expertiza, know-how. Sau macar potentialul de a capata aceasta experiza in scurt timp. Asadar cauta adaptabilitate, cunostinte profesionale si motivatia de a le utiliza/ impartasi.

In cadrul pozitiilor de top angajatorii cauza viziune si solutii. Cauta capacitatea de a transforma in bani tot ceea ce se atinge, de a motiva si dezvolta oamenii din jur,  de a genera succes.

De aceea si interviurile de selectie au in mare acelasi parcurs in functie de nivelul profesional sau ierarhic. In cazul pozitiilor low se mizeaza mai mult pe conformism si pe abilitatile profesionale testate prin diverse probe, in cazul pozitiilor de mijloc se mizeaza mult pe motivatie, adaptabilitate si know-how, iar in cazul pozitiilor de top fundamentale sunt leadershipul si succesul generat pana acum.

Despre CUM se testeaza toate acestea n-am sa povestesc, cel putin nu acum.