Cariera si deciziile ei

Cariera si deciziile ei

Consilierea in cariera este un domeniu interesant tocmai pentru ca refuza ideea de cale eronata. Pur si simplu nu exista alegerea gresita, orice drum care pare inchis poate insemna o oportunitate nebanuita, orice decizie care pare absurda poate insemna un succes, orice zid este o incercare. Nu exista o reteta general valabila, iar esecul, asemeni succesului, nu este permanent. Nu exista decizii fatale ci doar decizii care temporar produc frustari, insa se pot dovedi oricand niste nebanuite surse de implinire profesionala.

Firmele acelea despre care gura lumii spune ca sunt de evitat sunt de multe ori adevarate scoli de invatat meserie. Sau firmele acelea care dau salarii mici, iti ofera, poate, sansa de a-ti continua studiile in mod optim. A bate palma a doua oara cu angajatorul de care te-ai despartit nu tocmai amiabil in trecut, poate insemna o oglinda in care ai vazut greseli anterioare, depasindu-le si invatand din ele. A lucra cu un sef abuziv poate insemna un model negativ de care sa te indepartezi atunci cand la randu-ti ajungi in posturi manageriale. A avea un salariu urias, vine la pachet poate cu un un nivel de stres adesea intolerabil. Realitatea e duala, exista intotdeauna un echilibru, pierzi si castigi in acelasi timp, important este sa simti ca pierderea este mai mica decat castigul.

De aceea nu-mi plac sfaturile de tipul: „Nu accepta oferta firmei X pentru ca oamenii de acolo sunt neseriosi!” Poate ca sunt, dar poate ca nu cu tine. Sau poate ca exista ceva mai puternic care te va face ca dupa ce tragi linia de final, sa dea cu plus. Daca cel in cauza simte ca firma X este solutia de moment, atunci este!

Am sa apelez pentru exemplificare la experienta profesionala personala care si-a avut o doza serioasa de amar. Am avut sefi care nu intelegeau nici 1% din ceea ce ar fi trebuit sa fac pentru ei si sefi care nu si-au onorat obligatiile fata de stat lasandu-ma cu o perioada profesionala serioasa care nu se va regasi in pensie. Au fost perioade in care nu stiam cand va aparea salariul, pentru ca intarzia constant si din ce in ce mai mult. In prezent traiesc vremuri frustrante, in care desi simt nevoia pe care o au firmele de a-si pune ordine in relatiile cu angajatii, dezinteresul lor de a o face ma paralizeaza.

Si totusi fiecare experienta profesionala a fost una fabuloasa. Am apreciat de exemplu libertatea profesionala de care m-am bucurat si care m-a ajutat sa experimentez enorm. Am apreciat modele, oameni cu abilitati fantastice pe care eu nu le am, dar le pot plagia. Am castigat prieteni, care ulterior m-au ajutat. Am ajuns sa cunosc lucruri pe care nu visam sa le invat. Am avut satisfactii profesionale uriase. Am inteles ca trebuie sa ma adaptez si am invatat sa o fac. Am invatat sa rezist, eu care credeam ca primul vanticel ce adie a rau ma va dobori. Anumite alegeri au fost paradoxale si cu siguranta ca le-am regretat, insa detasandu-ma de ele am inteles ca acestea au fost contextele, nevoile mele de atunci si oportunitatile pe care le-am avut. Si am stors din ele cat am putut de mult!

Singurele greseli in cariera sau in deciziile care o privesc sunt asadar cele care tin de caracterul nostru si de profesionalismul de care putem sau nu da dovada. Dar nici acestea nu sunt definitive, decat daca asa vrem noi.

Concluzionand, la intrebarea „ce aleg – in cariera, intre doua joburi, la o rascruce?” raspunsul este intotdeauna in posesia persoanei care o formuleaza. Aceasta stie cel mai bine care ii sunt prioritatile de moment, ce este pregatita sa sacrifice si ce nu, ce simte cu privire la situatia in cauza, ce simte cu privire la viitor, care sunt victimele colaterale ale alegerii facute. Si orice ar decide, daca isi face treaba si priveste cu intelepciune situatia, sigur va iesi in profit din punct de vedere profesional! Sau financiar 🙂

Curaj!