Atentionare speciala pentru candidati

Atentionare speciala pentru candidati

Sesizand oportunitati noi pe piata muncii, unele firme de recrutare si selectie aparent serioase au gasit o cale usoara si sigura de a face bani – taxarea naivitatii generata de disperarea celor fara job. Asadar:

Daca vedeti anunturi ale unor firme de recrutare care angajeaza pentru firme din strainatate (si nu numai) unde detaliile despre angajator si cerintele postului sunt vagi sau lipsesc cu desavarsire, nu este necesara experienta profesionala, insa trebuie sa platiti diverse comisioane in vederea angajarii, fiti foarte atenti! Este posibil sa aveti de-a face o pacaleala care sa va lase fara bani!

Aceste firme mizeaza pe credibilitatea pe care le-o dau canale de recrutare consacrate (online si nu numai), publica anunturi bine structurate, care par foarte tentante tocmai prin lipsa unor cerinte specifice si prin oferta unei cariere banoase si lasa in urma o multime de pagubiti care asteapta in zadar vestea angajarii.

Metoda este simpla: la un astfel de job, bine promovat, aplica sute de oameni, fiecare platind comisioane generoase. Chiar daca acel job ar exista in realitate (uneori sunt pura inventie), sansa unui candidat este una la numarul total de candidaturi. Cine castiga cel mai mult? Firma de recrutare? Cine pierde banii? Pai toti cei care au aplicat in afara celui care este (eventual) angajat. Este un soi de loterie, de Caritas al joburilor.

Ce fel de comisioane se cer? Cost interviu, de exemplu. O firma sanatoasa la cap selecteaza mai intai CV-urile, nu cheama la interviu toti aplicantii. Nu si acestea, care de fapt se ocupa cu intervievarea, nu cu plasarea! Exista uneori si ceva gratuit, tocmai pentru a spori credibilitatea. De exemplu procesarea de dosar. Pai la ce dosare voluminoase sunt (maxim un CV, documente de identificare, o fisa medicala si recomandari), chiar ca-i pomana!

E legal? Probabil, mai ales ca in majoritatea cazurilor se semneaza niste contracte. E moral? Aici depinde de limitele  fiecaruia.

In cazul in care vreti totusi sa demarati colaborarea cu o astfel de firma nu faceti plata comisioanelor inainte de a citi contractul cu atentie si inainte de a va interesa asupra agentului de plasare a fortei de munca in strainatate pe internet sau la inspectoratul de munca pe raza caruia isi desfasoara activitatea. Va protejati astfel de surprize.

Stiu ca postura mea de recruiter nu-mi da o credibilitate sporita, insa tot ce recomand este prudenta si informarea prealabila.

PS: Nu doar muncitorii necalificati pot sa cada in astfel de plase. Costurile sunt mai mari, la fel profitul si abilitatea de a disimula, cu cat posturile cu pricina sunt mai nisate sau mai sus prin ierarhii. Atentie asadar!

PPS: Reprezentantii unor astfel de firme au liber la a-si spune optiunea. Parol!