4 tipologii enervante de colegi

4 tipologii enervante de colegi

Tipul 1: Eu sunt un Superman (o Wonder Woman eventual) fara mine compania se va prabusi, departamentul va sucomba, nimeni nu va putea sa-si faca bine treaba.

Destul de intalnita in companiile fara o politica clara de evaluare a performantelor, tipologia supereroului este din fericire doar enervanta, nu si periculoasa. Uneori managerii chiar ajung sa creada in supereroii inchipuiti, dar le trece repede.

Cea mai intalnita pedeapsa a supereroilor: sunt demitizati rapid si intra in istoria companiilor angajatoare prin tot felul de anecdote care ii ridiculizeaza.

Tipul 2: Cei care traiesc profesional dupa deviza „Ei se fac ca ma platesc, eu – ca muncesc.”

Intalnita foarte des in companiile fara prea mare talent in a-si selecta angajatii, aceasta tipologie este si enervanta si periculoasa, intrucat este contagioasa. Se observa tot mai des prin institutiile statului si in companiile care nu cred in control si supervizare.

Cea mai frecventa pedeapsa: cei care prezinta o astfel de atitudine, nu ajung niciodata sa castige salarii atat de generoase pe cat cred ca merita. Preocupati mai mult sa analizeze dificultati decat sa le surmonteze, acest tip de angajati raman sclavii propriei lor mediocritati.

Tipul 3: „Toata lumea imi vrea raul.” Greselile se datoreaza intotdeauna unor comploturi ale colegilor/ clientilor/ lumii intregi.

Cunoscuta in psihologie sub numele de paranoia, acest tip de atitudine ascunde de fapt o boala. De aceea in anumite cazuri se recomanda la angajare testarea psihologica.

Pedeapsa este insasi boala. E greu sa traiesti cu atatia dusmani si cu atata rau in jur!

Tipul 4: este o tipologie preponderent feminina pe care as denumi-o simplu „Cat(z)a de birou”. Este acea colega care vorbeste mult si inutil, care-si povesteste toate necazurile/ intamplarile/ realizarile oricui care are in acel moment putina treaba. Nu are niciodata timp de responsabilitatile specifice jobului, dar are intotdeauna timp de povesti, povestiri, amintiri.

Pedeapsa e aspra: dupa un timp alocat reactiilor politicoase, vine momentul in care colegii fug precum potarnichile atunci cand apare personajul cu pricina. Neavand interlocutori, Cat(z)a de birou ajunge in tragicul moment in care n-are altceva de facut decat sa…. munceasca!

Voi stiti si alte tipuri?