Gogule, apar problemele…

Gogule, apar problemele…

Citeam zilele trecute intr-un ziar ca deja companiile autohtone au anuntat profituri mai mici, datorita exploziei costurilor salariale. Observati paradoxul? Salariile cresc, nejustificandu-se in performante. In acest context invocat deja in posturi precedente, ma mira faptul ca in continuare companiile aloca bugete semnificative recrutarii (acelasi ziar, dar alt articol, vorbea de costuri de 40.000 euro la executive search/ pozitie recrutata) si nu consultantei in domeniu. Mi se pare o logica mioritica si paguboasa: asa e piata, ce sa-i faci… Salariile vor mai creste, profitul o sa tot scada! Logica fireasca e sa te gandesti cum poti creste performantele angajatilor tai in conditiile in care costurile salariale cresc vertiginos. Este clar ca in ciuda faptului ca sunt mai bine platiti, angajatii romani sunt din ce in ce mai demotivati, blazati si din ce in ce mai putin productivi.

Dinamica IT-ului este similara cu cea a industriilor de mult apuse sau in criza (gen lohn). Outsourcing-ul si-a mutat raiul din Romania spre Est. Au crescut prea mult costurile si a scazut prea mult calitatea. Logic sa cauti alta solutie. Nimeni nu-si muta centrul de dezvoltare sau operatiunile intr-o tara cu o piata a muncii atat de paguboasa. Se inmultesc centrele de suport. Si cresc si cresc, pana cand si vremea lor va apune. Iar piata muncii ramasa in urma va fi si mai paguboasa.

Ce e de facut? Dinamica pietei poate fi controlata la nivel mult mai mare decat cel la care e povestitorul acum. Insa punctual vorbind, va invit sa priviti in curtea proprie: merita angajatii dumneavoastra proaspat angajati pe bani buni salariul primit lunar? Daca da, felicitari! Daca nu, faceti ceva! Exista posibilitatea sesiunilor de instruire, a ajustarii jobului, a adaugarii unor noi atributii in detrimentul altora. Se pot defini indici de performanta, se pot redefini cai de comunicare interdepartamentala sau structuri organizationale. Altfel puteti zice ca ati pierdut multi bani, energie si timp absolut inutil si ca ati adaugat la randul dumneavoastra inaptii proprii in piata muncii.