Feedback-ul negativ plus inca doi „ne”

Feedback-ul negativ plus inca doi „ne”

Atunci cand lucrezi in echipa este imposibil sa nu ai parte de cate o portie, mai mare sau mai mica de feedback negativ. De la minunatul: „mie nu-mi place!” pana la detaliatul: „fa asa, sau asa, ca-i mai bine!”, toate portiile sunt amare si greu de ingurgitat.

Motivul pentru care nu ne place critica este unul simplu: nu ne place! Ne place recunoasterea, asadar lauda, ne place succesul, adica aprecierea celor din jur privitor la ceea ce realizam sau spunem.

Este adevarat ca tonul face muzica si ca mai conteaza si persoana care ni-l ofera, si contextul in care o primim. In plus conteaza si imaginea pe care criticatul si criticatorul (?) o au despre greseala facuta. Uneori chiar nu coincid! Pentru unii greseala capitala inseamna de exemplu un dezacord in exprimare, pentru altii aceasta este o mica scapare.

Si mai este un aspect: cei care in copilarie au fost pisalogiti pentru minuscule greseli sau care au trait intr-un mediu extrem de critic, au ajuns adulti cu un nivel exagerat de detaliu in a analiza rezultatele sau comportamentele celor din jur. Si chiar ca-ti vine sa-i omori cand vezi ce invoca in a-ti oferi feedback negativ!

Insa… am constatat pe propria-mi piele ceva interesant: ca daca reusim sa trecem peste neplacerea initiala si peste orgoliul zgandarit, constatam ca feedback-ul negativ, oricat ar fi de enervant, este un impuls spre rezultate mult mai bune. Si cu cat este mai detaliat, mai argumentat si mai sustinut, cu atat cel care-l primeste cu urechile deschise isi imbunatateste mai mult performantele.

Daca nu ma credeti pe mine, luati exemple din sport: antrenorii stau, privesc, observa si spun ce nu vad bine. Sportivii asculta, sau nu si asta se vede in concursuri si competitii.

Asadar feedbackul negativ este si nesuferit dar si  necesar unor rezultate care se indeparteaza crescator de medie.

Ce-i drept nu merge numai cu critica… Echilibrul reprezinta intotdeauna cea mai buna cale. Insa inainte de a boscorodi in gand pe cei care vad paiul din ochiul vostru si nu vad barna din al lor, ganditi-va daca paiul ala nu cumva va incomodeaza! 🙂