Aliantele

Aliantele

Scena politica atat de agitata in aceasta perioada, ma indeamna sa scriu despre aliantele din companii. Definitia formala e clara. Ce sunt insa aliantele la locul de munca si ce rol au ele?

Putem aborda un limbaj politienesc: sunt grupuri de indivizi certati cu legea organizationala si cu sistemul de valori al acesteia… Sau unul mai explicit: sunt grupuri de colegi care impreuna incearca sa atinga un scop. Spre deosebire de echipa, definitia precedenta fiind foarte similara, scopul aliantelor este intotdeauna unul individual, nu organizational. Uneori cele doua tipuri de scopuri converg, alteori se submineaza reciproc.

Trebuie sa precizez de la bun inceput ca scopul initial de formare al aliantelor este invariabil acela de a castiga ceva: o batalie politica (exista asa ceva si in companii), castigarea unui statut superior, detronarea unui statut superior, castigarea unui teren (birou, spatiu, alte resurse) in defavoarea altora. Iata deci ca oricum am da-o apare ideea de conflict de interese sau statut. Niciodata aliantele nu se formeaza in scopuri caritabile oricat de mult membrii acestora ar vehicula aceasta idee (Sa traiti bine!…). In schimb intotdeauna isi ating scopul initial propus.

Aliantele sunt facute pentru a fi desfacute. Odata atins scopul, in cadrul aceluiasi grup de interese apar in mod invariabil schimbari de opinie. Se formeaza astfel alte aliante, care adesea incearca sa detroneze constructia primei grupari. Am uitat sa precizez ca aliantele nu apar spontan asa cum s-ar crede, ci intotdeauna premeditat, chiar daca aceasta premeditare este tacita.

Ce trebuie asadar sa urmariti cand va ganditi la o alianta. In primul rand, fixati-va un scop real si moral. A da afara un coleg pentru ca adora ceapa, nu-i nici moral (poate ca are copii acasa) nici real (poate ca-i cel mai bun in breasla lui). Apoi documentati-va suficient asupra situatiei. Bufnitele nu sunt ce par a fi sau, ca sa citez tv-ul recent, realitatea e complexa. Nu in ultimul rand alegeti-va colegii de alianta in mod intelept, adica implicati-i pe cei care au de castigat din situatia creata si au suficienta minte incat sa inteleaga acest lucru. Odata scopul atins, repliati-va urgent. O noua alianta e pe cale sa apara!

Sa munciti bine!