Citatul zilei – Despre Cascaval

Citatul zilei – Despre Cascaval

„Mai tarziu, privind inapoi la ce se intamplase, Dl Hohot isi dadu seama ca la Statia de Cascaval C, Cascavalul nu disparuse peste noapte, asa cum crezuse. Portia de Cascaval aflata acolo se facea de la o vreme din ce in ce mai mica si era din ce in ce mai veche. Nu mai avea gust asa de bun.

Mucegai sa fi inceput sa creasca pe acel cascaval vechi, ca n-ar fi observat. A fost nevoit sa recunoasca faptul ca daca ar fi vrut, probabil si-ar fi putut da seama ce va urma. Dar nu a vrut.

Dl Hohot realiza acum ca schimbarea nu l-ar fi luat prin surprindere, daca ar fi urmarit tot timpul ce se intampla si ar fi anticipat-o.

[…] Decise ca de acum va fi mult mai atent. Se va astepta la schimbari si isi va da seama de ele. Se va increde in instinctele sale pentru a sesiza cand apare schimbarea si va fi gata sa se adapteze.

Se opri sa se odihneasca si scrise pe zidul Labirintului:

– Miroase cascavalul cat mai des ca sa iti dai seama cand se invecheste. – ”

Este din „Cine mi-a luat Cascavalul?” de Spencer Johnson, Curtea Veche, Bucuresti 2007. Pe scurt, pentru cei care au citit cartea, cateva personaje aflate intr-un labirint, constata la un moment dat ca raman fara Cascaval si pornesc in cautarea lui. Povestea amuzanta si metaforica descrie in fapt reactiile noastre la schimbare.

Citatul este potrivit prezentei crize, mai ales debutului ei. Simteam cu totii ca se imputinase Cascavalul si ca nu mai era asa de gustos, dar mucegai sa fi aparut pe el si parca tot nu-l vedeam… ­čÖé