Vocatia si meseria

Vocatia si meseria

Am cunoscut in diverse etape ale vietii reprezentati ai tuturor paturilor profesionale: profesori, doctori, frizeri, instalatori, artisti, programatori, florarese, zidari. Si am inteles ce face diferenta intre un profesionist de elita si unul mediocru – vocatia sau lipsa ei.

Va amintiti de profesorii care va dictau cursurile sau de cei care vorbeau ca televizorul? De doctorul care consulta pe banda rulanta tratandu-va ca pe un obiect? De politicianul care balbaie imbecil un discurs dezlanat? De instalatorul care nu stie care-i turul si care-i returul? Toti acestia au in comun lipsa vocatiei sau alegerea neconforma cu aptitudinile a meseriei. Reversul medaliei: doctori care in ciuda salariului mic, a conditiilor infecte din spitale pot face minuni. Profesori care vin de acasa cu materiale didactice care sa-i ajute in munca lor. Florareasa care se chinuie sa-ti faca un buchet frumos desi tu ai bani doar de trei garoafe ofilite. Instalatorul care nu numai ca intelege principiul vaselor comunicante ci si faptul ca diferenta intre o uzina si un apartament este aceea ca in primul caz nu conteaza estetica spatiului.

Initial, contactul cu un neprofesionist ne infurie si ne frustreaza. Ce treaba am eu ca Dorel isi dorea sa fie tambalagiu sau ca doctorita care ma trateaza se visa o a doua Mirabela Dauer?

Va dati seama insa ce trist este sa mergi in fiecare zi la serviciu si sa prestezi o meserie pentru care natura nu te-a inzestrat nici cu abilitati, nici cu motivatie? Sa fi incapabil sa inovezi, sa te redefinesti, sa nu poti evolua, sa nu poti impartasi cu mandrie ceea ce tu ai descoperit? Sa nu poti ajuta datorita atingerii timpurii a limitei de incompetenta? Sa existi mereu la fel, nici mai bun, poate nici mai rau, intr-o searbada rutina, opt ore pe zi, cinci zile pe saptamana?

Asadar, fericiti sunt cei care si-au descoperit si urmat vocatia. Pentru ca indiferent de greutatile profesionale ei isi gasesc motivatia de a continua in propria munca. Pentru restul ar trebui oricand sa existe optiunea reconversiei profesionale. Nu de alta, dar daca un calorifer poate fi intr-un final carpit, pagubele fiind recuperabile, in educatie si sanatate apar daune permanente.