Vanatoarea de capete

Vanatoarea de capete

Stiti la ce ma refer. Motiv de mandrie pentru angajati (am fost „hedhantuit”, nu ca tine, muritorule de rand, care inca mai aplici pe XJobs) cat si pentru angajatori (valoarea mea, valoarea mea…), nimeni nu realizeaza de fapt ca orice vanatoare prezinta riscuri. Si ca uneori nu se vaneaza un cap ci doar un biet cv care pare cel mai potrivit la un moment.

Care ar fi riscul pentru tine, proaspatule vanat? Ai un salariu imens, un statut pe masura (zici tu) si o valoare direct proportionala cu bugetul dat firmei vanatoare. Ar trebui sa fie usor, nu? Ei bine, nu! Luna ta de miere in cadrul companiei va fi una de fiere! Colegii te vor discredita din start si te vor sabota din rasputeri, statutul fiind nul in aceste conditii, iar sefii se asteapta ca la salariul pe care ti-l platesc sa fii un fel de Superman, Badman, Power Puff Girls si Tom & Gerry la un loc, care sa raporteze precum Telejurnalul anilor ’80 depasirea constanta a productiei la hectar. Perioada de proba va fi apriga asadar: daca nu esti motivat si nu ai nivelul de expertiza proclamat initial, te paste un nou statut, cel de victima!

Care este riscul pentru tine companie angajatoare de vanat? In primul rand s-ar putea sa pornesti o vanatoare agresiva in conditiie in care in piata exista oameni motivati sa ti se alature. Iata asadar bani aruncati, efort inutil, zvonuri de nepotism (acolo te angajezi numai cu pile!)… Ce mai risti? Ca vanatul sa nu se adapteze. Greii echipei tale nu vor privi cu ochi buni venirea unui om cu salariu similar sau chiar mai mare ca al lor. Ei care au muncit mult sa te convinga ca-l merita si care au trecut de multe ori prin negocieri grele. Risti ca persoana pe care te vei chinui sa o convingi sa ti se alature sa fie demotivata in conditiile in care realitatea organizationala nu se prea potriveste cu cea prezentata in culori pastel la interviu. Si risti ca experienta profesionala si personala a candidatului, atat de impresionanta si relevanta, sa fie de fapt doar un alt tablou pastelat.

Asadar: vanati capete nu posesori ai unor joburi similare cu cel pe care-l aveti disponibil! Vanati talent, abilitati, expertiza, know-how! Si inainte de a incepe o vanatoare, asigurati-va ca merita aceasta metoda invaziva si agresiva!

Daca simtiti tirul pustii asupra dumneavoastra si sunteti pe cale de a fi vanat, treceti dincolo sentimentul personal de orgoliu nemasurat si valoare nelimitata si incercati sa va mentineti ratiunea la cote ridicate. Mustele se prind cu miere… miere rimeaza, ati vazut, cu fiere…