Se intorc romanii, se echilibreaza piata. Oare?

Se intorc romanii, se echilibreaza piata. Oare?

Noua gaselnita in materie de solutii pentru criza de personal: intoarcerea fiilor ratacitori, plecati din tara in anii 1990 – 2000 va umple firmele din Romania si va face afacerile sa prospere.

Eu zic ca aceasta nu este o solutie viabila. Daca iau exemplul IT-ului, ritmul de crestere al industriei corelat cu modificarile evidente suferite in ultimul interval ma determina sa cred ca si daca se intorc toti cei plecati din tara aducand cu ei cate un prieten, vom constata un deficit putin mai mic, dar inca mare. Aceasta pentru ca au aparut numeroase companii, care cresc ca ciupercile dupa ploaie – asadar industria se dezvolta, iar masa celor vizati pentru a rezolva problema este constanta si nesemnificativa. Apoi, cei plecati in anii de gratie erau preponderent dezvoltatori, implicati acum in activitati de tip research & development, iar companiile romanesti sunt acum in perioada de glorie a implementarilor de aplicatii. Iata ca apare o discrepanta intre ceea ce cere piata muncii la acest moment si ceea ce isi pot asuma fii ratacitori ai patriei.

Recunosc totodata ca este posibil ca in alte industrii perspectiva sa fie diferita.

Piata se va echilibra la un moment dat fara sa ne batem capul, cu sau fara cei care se intorc in tara. Pana una alta, mai cred ca nu suntem pregatiti inca sa-i primim: nu avem inca maturitatea, stabilitatea si atractivitatea companiilor de pe acolo. Chiar si companiile multinationale recunosc franc faptul ca prefera Romania din motive de costuri. Asadar, de ce ar veni emigrantii sa lucreze in Romania si sa fie platiti ca romani, cand pot lucra in Europa, SUA, Australia… si sa fie platiti ca cetateni ai acelor locuri?