Pomul laudat

Pomul laudat

Cel mai adesea candidatii nostri isi exprima opinia de a lucra intr-o multinationala. Numele puternic, structura ierarhica plina de promisiuni de avansare, existenta programelor de instruire fac din acest tip de organizatii un fel de pom laudat.

Insa asa cum nu exista perfectiune in natura umana, nu exista nici in cea organizationala. Inainte de a va fixa obiectivul carierei – „sa ajung sa lucrez intr-o multinationala” trebuie sa stabiliti daca locul vostru este acolo. Iata contra-argumentele:

  • In general, pozitiile low-management din multinationale sunt mai putin generoase din punct de vedere profesional decat cele din companii nationale. Segmentarea proceselor este atat de stricta, incat ajungi sa fii un mic robotel, obisnuit sa faca zilnic acelasi set de operatii. Cel mai mult imi plac acele posturi care presupun zilnic teleconferinte. Nu le-am inteles rostul (nu am avut sansa de a lucra intr-o multinationala), daca il stie cineva, nu ezitati a-l impartasi.
  • Multinationalele inca privesc Romania ca pe un centru low-cost. Nu va asteptati la salarii uriase sau la mariri consistente si periodice.
  • Avansarea in companiile multinationale este o lupta de guerilla. Desi marea majoritate au implementate programe de monitorizare a performantelor (aduse din alte tari de soare pline si puse in functiune ca atare, fara sa se tina cont de specificul cultural/ educational de pe la noi), promovarile se fac uneori dupa criterii incerte. Lupta pentru putere este mult mai sangeroasa in multinationale decat in alte organizatii intrucat luptatorii sunt multi si extrem de diferiti.
  • Conditiile de lucru sunt decente. Trebuie insa sa se mentina cota low-cost. Nu va asteptati asadar la masaj si la cadane.

Avantajul major (exista in mod cert) este acela ca numele sonor al organizatiei respective face bine la Ego-ul candidatului. Este „implinit de cariera” experienta intr-o multinationala. Faptul ca ai urmat un plan de cariera bine stabilit si ai trecut prin niste sesiuni de instruire te recomanda ca pe un specialist bun pe nisa ta.

Pentru informatii mai veridice, luate direct de la sursa, cititi aici.