Matematica planului de cariera

Matematica planului de cariera

Am fost invitata la un work-shop din cadrul unui eveniment organizat de SiSC, unde sa povestesc participantilor despre cum sta treaba cu cariera in IT. Natural ca am fost tentata in primul rand sa vorbesc despre cat de important este obiectivul carierei si cat de necesara este planificarea.

Acum stau si ma gandesc la mine: am avut un obiectiv destul de clar si un plan destul de coerent. Si totusi altceva m-a ajutat: incapatanarea de a le respecta in ciuda faptului ca intreg Universul imi parea potrivnic. Faptul ca am tinut-o intr-una cu ideile mele care pareau nebunesti chiar si atunci cand parea ca nu mai am ce manca (uite asa invata omul sa gateasca…). Totusi, ma gandesc la cursul de sociologie si de celebra afirmatie: societatea are nevoie de saraci. Daca toti am fi incapatanati si inteligenti in a ne planui cariera, daca toti am invata repede si ne-am adapta la fel, cine ne-ar spala podelele si ne-ar duce gunoiul la gropile inca neecologizate? Cine ne-ar lua banii la supermarket si cine ar repara biciclete?

Bine, nu este cazul absolventilor de studii superioare, ba din pacate da…, dar nu a celor de la Cibernetica (am mare stima pentru aceasta facultate, generata de numarul mare de absolventi care-si gasesc rapid si definitiv locul de frunte in piata muncii). Totusi, daca suntem sinceri, rata esecului carierei este generata de mecanisme sociale naturale si incontrolabile. De aceea pare ca ne sunt predestinate reusita/ nereusita.

Ca sa o scurtez, matematica planului de cariera trebuie sa includa elementul neprevazut si capacitatea de a-i face fata. Neprevazut nu inseamna numai rau ci si nesperat bine. Poate insemna sa nu gasesti mult timp jobul la care visezi, dar si sa-ti puna norocul mana pe crestet si sa te gratuleze cu un job pe care nu aveai curajul sa-l visezi. Vei face fata acestui boom de cariera?

Matematica asta trebuie sa fie totodata una flexibila. Te poti insela atunci cand definesti prima ecuatie. Trebuie sa o poti lua oricand de la capat.

Dragii mei participanti, tineti-va bine! Probabil ca nici cu o ora inainte nu voi putea sa spun cu claritate despre ce va fi vorba in propozitie.