Maniere, politete, bun simt, buna cuviinta, buna purtare, amabilitate, respect, decenta…

Maniere, politete, bun simt, buna cuviinta, buna purtare, amabilitate, respect, decenta…

Ieri a fost una dintre putinele zile in care mi-am dorit cu ardoare sa am oricare alta meserie. Am simtit ca am fost mai rau decat un vidanjor intrucat am vazut mostre de purtare umana mai urate decat orice materie vidanjabila.

1% din oamenii pe care ii cunosc datorita meseriei mele manifesta comportamente aberante datorate probabil copilariei, lipsei de acces la programe educative, geneticii si cu siguranta influentei mediului. In mod evident acest 1% iti creeaza niste sentimente atat de puternice incat uneori ceilalti 99% cu greu pot contrabalansa. Cel mai greu este atunci cand 1% din candidatii pe care-i cunosti intr-un an reprezinta 100% din cei cunoscuti intr-o zi.

Draga Alex, draga Geo, draga Cristi, va prezint o poveste despre maniere si politete. Este important sa stii sa te porti uman cu cei din jur, iata si de ce. E drept ca politetea este o trasatura de caracter, dar nu-i nicicand tarziu sa va apucati de slefuit la el.

Expresii precum „o firma mai putin din care sa aleg” si comportamente inacceptabile pentru varsta si statutul profesional sunt definitorii pentru traseul carierei voastre chiar daca la acest moment ar parea ca nu. Juniorilor li se acorda adesea prezumtia de imaturitate, cei care biologic si profesional par maturi pierd insa privilegiul de a primi a doua sansa. Invatati sa spuneti „multumesc” desi poate ca ceea ce vi s-a dat nu era atat de pretios precum ceea ce aveati de oferit, „imi cer scuze” cand evident gafati si invatati sa respectati pe cei cu care incercati sa colaborati, indiferent de varsta/ statut/ salariu/ etc.

Recruiterii s-au invatat minte si sufla si in iaurt. Cei carora li se cer recomandari au inceput sa devina responsabili si sa spuna adevarul crud. Timpul mediocrilor imbacati in straie de mari specialisti va trece. Si cand ma gandesc la bugetele salariale alocate, nu pot decat sa sper ca va trece repejor.

Desi cu imaginea ciufulita, eu am iesit in castig: mi-am invatat lectia. Am convingerea ferma ca pretiosii nu au invatat nimic. De, la cate firme se bat pe ei…