Interviul de stres

Interviul de stres

In zi de ploaie si interviuri, inspirata de contexte va scriu despre interviul de stres. Ce este, banuiti cred: un interviu cum altul nu-i si care va poate scoate din minti daca nu sunteti atenti. Ulterior analizand, constatati insa ca parca toate au avut un sens si un obiectiv. Daca si l-a indeplinit, nu-i a buna.
Pentru ce pozitii se practica? In general firmele care recruteaza pentru centre de suport sau in general call-centere practica interviul de stres, mai ales pentru pozitii low management. Daca va duceti la un interviu pentru un job care presupune servicii pentru clienti puteti fi „victima” unui asemenea interviu. Cel mai adesea il practica angajatorii care si-l pot permite, adica cei cu brand puternic.
Ce deosebeste insa un interviu de stres de unul neinspirat, intrucat tot mai des intervievatorii incearca sa-si faca alba-dalba camasa invocand aceasta gaselnita? Interviul de stres este condus spre a va induce stresul (culmea nu?). Daca intervievatorul raspunde absurd la niste intrebari, dar incercand sa lamuriti situatia constatati ca o scoate la capat cu usurinta, este un interviu de stres. Daca va raspunde absurd si apoi iar absurd, iar la final absurdul este inca stapan, aveti de-a face cu un recrutator neinspirat. Daca vedeti semne de nepolitete pe parcursul interviului, reparate la despartire de atitudinea finala, ati trecut printr-un interviu de stres. Daca nepolitetea persista si la incheierea discutiei (cand deja concluziile ar trebui sa fie evidente), este doar un semn de proasta crestere. Interviul de stres nu este asadar un scop in sine ci serveste scopului final de a vedea cum reactioneaza candidatul in conditii de presiune psihica si nu numai.
O varianta a interviului de stres poate fi aplicata si candidatilor la functii de top management. Nu va ganditi la scenariul clasic: atitudinea ostila a intervievatorului, raspunsuri in doi peri sau rastalmaciri ale vorbelor. Ganditi-va la o durata mare de timp alocata intervievarii, multiple etape care trebuie parcurse intr-o zi, teste extrem de dificile cu timp mic de rezolvare, samd.
Oricum ar fi, extremele si abuzul de elemente care ar trebui sa creeze presiune dauneaza grav, mai ales in cazul pozitiilor neinscrise in grupa: cosmonauti/ scafandrii militari si personal pentru dezamorsat explozibili. Talentul actoricesc si inteligenta celui care intervieveaza sunt definitorii pentru impresia finala pe care o va avea candidatul despre respectivul interviu si job: fie „ce idioti!”, fie „pareau idioti, dar nu-s deloc asa!” Sa nu uitam ca de impresia finala depinde acceptarea sau neacceptarea unei oferte. Cu alte cuvinte, interviul de stres este o mica parte a procesului de recrutare si selectie. In restul timpului nu strica o doza de respect fata de aplicant si una de intelegere fata de nevoile sale.

Nota: ITex este impotriva interviului de stres. Daca ne gasiti cu berea pe masa jucand carti, sunt lucruri firesti care fac parte din cultura noastra organizationala.