Generatia pierduta

Generatia pierduta

A inceput iar scoala, incep si facultatile, asa ca refrenul generatiei pierdute care nu este in stare sa treaca examenul de bacalaureat se aude redundant.

Oare aceasta este cu adevarat problema absolventilor incompleti de liceu: ca nu au diploma cu pricina? De aceea nu vor avea job, succes profesional, bani, nu vor fi utili societatii?

Pare totusi o falsa problema. Nu lipsa cunostintelor scolare sau a unei diplome ii impiedica pe acesti copii sa faca ceva in viata, ci lipsa unei atitudini corecte fata de succes si esec, lipsa unor abilitati banale de a-si intocmi un CV, de a bate la usa unui angajator, lipsa unor pasiuni care sa fie la nevoie transformate in job, lipsa unei coerente in a-si privi propria viata si recentul sau indepartatul viitor.

Nu exista contra-argumente. Am vazut cu ochii mei copii care nu aveau liceul terminat, venind de mana cu un prieten sa se angajeze. Recomandarea calda (a se citi insistenta frenetica) a celor care ne erau colegi au facut mai mult decat orice alta diploma. Ulterior au luat si BAC-ul, au trecut prin facultate si acum fac ceea ce trebuie sa faca. Si sunt buni!

Cramponarea noastra ca societate de diplome si patalamale a devenit patetica. Nu iti trebuie diploma sa o iei de jos si sa cresti. Nu iti trebuie diploma sa ai succes intr-un domeniu. Nu diploma l-a facut pe Brancusi sculptor sau pe Hagi simbol national in sport. Nu diploma i-a facut pe oamenii de afaceri sa faca bani multi. Si nu diploma face diferenta intre un angajat performant si unul care doarme in pantofi.

La nivel de strategie este util acest semnal de alarma: scoala romaneasca trebuie sa se destepte. La nivel social insa mi se pare hazardat sa pui o eticheta reala care nu face decat rau. Pentru ca spunandu-le acestor copii ca sunt ratati, exista riscul sa se poarte ca atare.

Eu stiu ca din generatia aceasta pierduta se vor naste buni profesionisti, oameni de afaceri si someri. Ca din orice alta generatie de pana acum. Si mai stiu ca acest sut va genera mai multi pasi inainte decat ne-am astepta.