Femeile si cariera tehnica

Femeile si cariera tehnica

GraceHopperAseara am participat la o discutie interesanta despre femeile care imbratiseaza domenii traditional asignate barbatilor.

 „Si pot ele verifica motorul unui avion?” „Ei pe naiba pot!”

In IT, lucrurile stau la fel. Conform unui studiu realizat de Cisco:

27,8 % dintre managerii de sisteme informatice sunt femei;

9,6 % dintre inginerii de hardware sunt femei;

5,8% dintre pozitiile academice din domeniile tehnologiei si ingineriei, la nivel senior, sunt ocupate de femei.

De ce asa putine femei aleg acest drum? Factorul care le demotiveaza sa aleaga o cariera tehnica este exact perceptia generalizata conform careia aceasta ar fi mai potrivita pentru barbati, mai spune studiul.

Veti spune ca femeile sunt sensibile, se demotiveaza usor si ca „perceptia” n-ar fi un motiv sa nu continui o lupta sau un drum. Ar putea fi, dar perceptia genereaza in Romania salarii mai mici cu 7,3% ale femeilor fata de barbati, in Europa cu 17,4%, iar in America cu 20%.

Accesul femeilor la meseriile considerate barbatesti genereaza discutii lungi si bipolare. In mod clar exista o serie de diferente psihologice si fizice intre femei si barbati. Dar nu pot fi si nu au de ce sa fie valorizate: nu putem spune ca barbatii sunt mai buni decat femeile si invers, nici profesional si nici uman.

Apoi peste caracteristicile noastre de gen, exista si alte influente genetice, educative, culturale, sociale care ne formeaza ca oameni si implicit ca profesionisti. Atunci de ce reducem totul la atat de putin? Adica cineva invata, munceste, isi face treaba, iar la final isi ia salariul dupa niste caracteristici care nici macar nu conteaza in jobul sau?

Ce-i drept atitudinea pur manifesta, pe care o au anumite asociatii/ publicatii/ persoane, nu rezolva problema fiind un generator de gaz aruncat in foc. Ce ramane atunci de facut pentru a atenua efectele evidente al discriminarii pe criterii de gen?

1. La nivel macro, educatia schimba mentalitati. Stiati ca in Romania in invatamantul prescolar nu exista educatori (adica personal instruit sa educe copiii de sex masculin)? Pai atunci cand copiii sunt invatati de mici ca un barbat nu-i poate invata un cantec sau sa numere pana la 5, cum sa-si inchipuie mai tarziu ca o doamna poate administra un server cluster?

2. La nivel micro, respectul fata de persoana proprie si fata de altii genereaza respect. Este simplu sa dai vina pe mentalitati si discriminare si sa nu te uiti in ograda proprie. Ducandu-te intr-un mediu masculin cu fusta scurta, papucei cu puf, ruj sidefat si atitudine profesionala asortata cu tinuta, se cheama ca esti victima activa, care se cere sacrificata.

E o discutie lunga si bipolara. Cert este ca ar trebui sa gasim solutii pentru a minimiza efectele discriminarii. Statistica spune ca la nivel global sunt mai multe femei decat barbati. Si tot statistica spune ca tehnologia are cel mai alert ritm de dezvoltare. Este nefiresc si ciudat prin mentalitati retrograde sa ne impotrivim legilor naturii.