Despre respect (profesional vorbind)

Despre respect (profesional vorbind)

Nu ma refer in cele ce urmeaza la respect in sensul de politete, ci la acel sentiment de stima, de consideratie, pe care ne dorim in mod natural sa-l trezim persoanelor relevante in viata noastra, in cazul de fata, al colegilor, clientilor, partenerilor. Stim cu totii ca respectul nu se cere, ci se castiga si cu cat persoana care il ofera este mai instruita, mai echilibrata, mai puternica mental, cu atat este mai greu de castigat.

Cu alte cuvinte, daca pe unii ii impresioneaza un costum frumos si o pereche de ochelari, altii au nevoie de multiple confirmari ca sa-si ofere stima.

Ce genereaza respectul profesional?

Principalii catalizatori ai respectului sunt:

– cunostinte profesionale temeinice;

– solutii profesionale oferite promt si corect;

– obiectivitate in abordarea tuturor problemelor;

– neconditionarea ajutorului oferit;

– coloana vertebrala dreapta, perpendiculara pe sol si ferma.

Ce ne arata respectul profesional?

Principalii indici ai respectului profesional sunt:

– susceptibilitatea la schimbare a celor din jur, cu alte cuvinte profesionistul respectat poate induce schimbare relativ usor, poate implementa proiecte in mod optim, spre deosebire de cel care nu este respectat;

– implicare in decizii esentiale pentru organizatie: cei care se bucura de respect sunt adesea inclusi in echipe de decizie, spre deosebire de cei care nu sunt respectati;

– posibilitatea de focus pe aspectele esentiale: rareori „respectatului” i se mai aduc in discutii probleme superficiale, usor de rezolvat. Atunci cand esti cu adevarat stimat, colegii incearca sa-si rezolve singuri problemele simple, tocmai pentru ca la randul lor au nevoie de confirmarea ta.

Dezavantajul major: uneori devine obositor si neproductiv pentru profesionistii respectati.

Avantajul major: respectul este de regula contagios. Si cu cat o persoana respectata isi ofera respectul, cu atat mai multi respectanti ajung sa respecte persoana in cauza. Reluati ultima fraza, are sens.

Reiau si concluzionez: cele scrise mai sus functioneaza intr-un mediu cu oameni instruiti, echilibrati, puternici. Altfel aveti nevoie, dupa caz, doar de un costum, o relatie de rudenie, un chip luminos sau un portofel mai gros.

O ultima precizare: cei care cersesc respectul pe la alte porti decat cele care ar trebui sa-l ofere, sfarsesc prin a fi si mai putin respectati.