Cum recunosti un lider?

Cum recunosti un lider?

Trebuie liderii sa fie frumosi?

Desi s-a discutat mult despre importanta fizicului in leadership (unii considera ca oamenii armoniosi din punct de vedere fizic au o capacitate mai mare de influenta), adevarul este ca adevaratii lideri nu prea au fata. Cu alte cuvinte, oamenii au dificultati in a se concentra asupra aspectelor fizice, intrucat sunt atrasi si influentati de altceva.

La polul opus, cei care nu au abilitati de lider sunt descrisi adesea cu foarte multe detalii, nu neaparat pozitive, chiar daca persoanele in cauza sunt armonioase din punct de vedere fizic. „Privire rea”, „urechi care aud tot”, „gura inclestata” apar adesea in descrierile angajatilor cu sefi ostili.

Acelasi lucru se poate spune si despre imbracaminte. Rareori poti spune cu ce este imbracat un lider, indiferent daca este sau nu elegant. La polul opus, cei fara abilitati de lider sunt analizati critic, oricat de eleganti ar fi. Cu maxima ostentatie sunt privite detalii precum logo-ul de pe camasa sau ceasul de marca al sefului fara abilitati de lider. Motivul: acestia sunt sunt indicatori de statut, iar angajatii considera statutul de sef ca fiind nemeritat.

Este liderul un exemplu de blandete?

O alta idee falsa este aceea ca liderii sunt un fel de ingeri coborati pe pamant. In realitate acestia sunt nevoiti deseori sa ia atitudine, sa implementeze decizii dificile, sa se implice in batalii si conflicte. Si nu toate acestea pot fi abordate cu blandete divina.

Insa actiunile si reactiile liderilor oricat ar fi de contestabile sunt acceptate la final de catre angajatii lor. La polul opus, cei care nu au abilitati de lider se confrunta cu o rezistenta mare la schimbare din partea oamenilor pe care ii conduc si cu o multitudine de conflicte si alte tipuri de reactii negative.

Ce alte calitati mai are un lider?

Adesea, descrierea unui lider cuprinde sintagme ca: „face lucrurile sa se intample”, „m-a invatat meserie”,  „desi nu-mi place ce face, are dreptate”, „a stiut sa-mi explice si am inteles”, „ne-a spus intotdeauna adevarul”, „este un exemplu pentru mine”, „de cand a venit in companie/ departament/ grup lucrurile s-au schimbat in bine”. Si poate cea mai importanta: „daca pleaca el/ ea, plec si eu”.

Liderii sunt si ei oameni si cu siguranta gresesc. Dar la fel de sigur, ei raman lideri chiar si dupa greseala.