Cum iti ajuti copilul sa-si aleaga meseria?

Cum iti ajuti copilul sa-si aleaga meseria?

Pentru ca orientarea scolara si profesionala este inca insuficient acoperita de sistemul de invatamant, indrumarea copilului sau adolescentului spre o cariera ramane de cele mai multe ori responsabilitatea parintelui. Care de tot atatea ori nu are nici cunostintele necesare, nici nivelul de obiectivism necesar pentru a face o treaba buna.

Incerc un scurt indreptar, in speranta ca ajuta. Am vazut prea multe cazuri de persoane care se lupta la maturitate cu decizii privitoare la cariera lor luate de catre parinti in copilarie!

1. Exista un lucru predeterminat si extrem de imobil al personalitatii nostre si acela este temperamentul. Iar acesta se vede cu ochiul liber. N-am sa intru intr-o discutie prea specializata, cert este ca persoanele introverte vor ramane asa indiferent daca vor invata sa-si ascunda aceasta caracteristica, la fel si persoanele extroverte. De aceea, fiecare trebuie sa-si aleaga meseria in functie de „firea lui” dupa cum zic batranii. Persoanele interiorizate trebuie sa evite profesiile care necesita expunere publica si relationare interumana (de exemplu vanzari, relatii publice), asa cum persoanele care se exteriorizeaza usor trebuie sa evite profesiile care le-ar putea dezavantaja (in general cele individualiste, in care se relationeaza putin).

2. Exista si alte trasaturi psihice care influenteaza alegerea carierei, insa de regula sunt greu de analizat de catre cei care nu au minime cunostinte de psihologie.  Ajuta asadar un profil psihologic intocmit de catre un specialist, la care parintii pot apela contra-cost. Ca si observatii de bun simt pe care le mai pot face parintii din acest punct de vedere: copiii dezordonati ar putea fi mai buni in meserii care necesita creativitate, inovatie, decat in meserii care solicita rigoare. Pe de alta parte, copiii rigurosi, organizati ar fi buni in meserii care sa le puna in valoare aceste calitati, in defavoarea unora care sa ceara creativitate, inovatie. Cei care abia tin foarfecele in maini si ajung la adolescenta sa se incheie tot stramb la nasturi, nu ar putea fi de exemplu chirurgi, decat poate in zona de medicina legala. A-ti cunoste copilul in contexte diverse, ajuta mult asadar!

3. Nu trebuie uitate dorintele copilului privitoare la meseria sa de viitor. Multora le este parca predestinata o anumita meserie si mai mult decat atat si-o doresc cu ardoare. Numerosi actori celebri au declarat ca aceasta este meseria pe care au visat-o intotdeauna, asa cum multi doctori de cariera povestesc cum sacrificau jucariile de plus din dotare pe altarul viitoarei meserii.

4. Nu in ultimul rand trebuie avute in vedere acele aptitudini speciale, talentul pe care il poseda anumiti copii. Fie ca este vorba despre aptitudini ce tin de zona sportiva, artistica, sociala, toate acestea pot fi diagnosticate atat de catre parinti (nu-i greu sa constati ca un copil picteaza infinit mai precis decat un altul sau ca alearga mai repede, recita poeziile intr-un fel care emotioneaza pana la lacrimi sau canta mult mai corect si frumos ca altii de varsta lui). In cazul in care parintii nu pot face asta, pot ruga un profesionist din domeniul respectiv sa ii ajute sau pot cere parerea unor persoane nu neaparat avizate, dar mai obiective prin relatia lor cu respectivul copil.

Exista numeroase resurse (carti, articole, teste) care va pot ajuta in acest demers. Trebuie doar sa le cautati, cititi, analizati si selectati. Merita efortul, pana la urma cariera este o parte importanta din viata noastra de adulti!