Cei trei dusmani ai carierei

Cei trei dusmani ai carierei

1. Lipsa de adaptabilitate:

Un loc de munca inseamna de multe ori un context total diferit fata de asteptarile sau dorintele noastre. Poate insemna un conflict total intre valorile proprii (independenta, familism, dorinta de a invata) si valorile promovate, voit sau nu, in contextul organizational (conformism fata reguli, lipsa obligatiilor post-serviciu, dependenta de opinia sefului direct). A te adapta, a-ti ajusta asteptarile, reactiile si comportamentul pentru a face fata jobului este esential.

Perpetua cautare a unui loc de munca, poate fi un indiciu al incapacitatii de adaptare. A intelege ca orice cariera se desfasoara intr-un context deloc controlabil si ca parghiile succesului sunt actionate de noi, este primul pas spre adaptare.

2. Inflexibilitatea:

Inflexibilitatea inseamna in fond tot o rezistenta la schimbare. Definitia ei poate fi asimilata definitiei nebuniei: sa (re)actionezi de fiecare data la fel si sa speri la rezultate diferite.

A te rutina intr-un mod de lucru sau de relationare, a nu fi deschis spre noi solutii, optiuni, moduri de rezolvare, opinii inseamna a fi inflexibil.

De cate ori ati gandit despre o solutie propusa de un coleg ca este buna? De cate ori ati cautat o alta cale, mai rapida si eficienta de a rezolva o sarcina de lucru? De cate ori ati schimbat total sau partial un plan de proiect pentru ca s-a dovedit a fi nerealist? Raspunsurile la aceste intrebari pot releva gradul fiecaruia de flexibilitate la locul de munca.

3. Autosuficienta:

Este poate cel mai mare dusman al carierei. Momentul in care consideri ca esti cel mai bun si ca nu mai ai nimic de invatat este momentul in care ai murit din punct de vedere profesional.

Nu exista sa cunosti totul. Dupa cum am mai spus, lumea este intr-o continua miscare, ce cunosti azi s-ar putea sa nu-ti mai fie de folos maine. Apar continuu informatii noi, instrumente de lucru noi, situatii noi care cer solutii noi.

In fond autosuficienta este tot o lipsa de adaptare. Dar daca in primele doua cazuri inadaptabilitatea, rezistenta la schimbare se datoreaza fricii de esec sau incapacitatii de gandi altfel decat in tipare prestabilite, autosuficienta are la baza o incredere prea mare in fortele proprii si o intelegere prea mica a complexitatii realitatii inconjuratoare.

Cei trei dusmani pot veni sub forma unor trasaturi de caracter. Sau se pot dobandi in a doua parte a carierei, ca urmare a rutinii profesionale si a mediului organizational in care se activeaza o mare parte din timp. Sau pot fi apanajul imaturitatii, cand lipsa de experienta profesionala isi spune cuvantul. Oricum ar fi, razboaiele cu acesti inamici trebuie purtate constant.