Ce ne erodeaza cariera?

Ce ne erodeaza cariera?

Iata un (nu chiar atat de) scurt decalog:

1. Confortul indelungat la locul de munca este principalul factor de eroziune. Senzatia ca totul este in regula si va ramane asa pe vecie, siguranta unui viitor stralucit dar calm si echilibrat sunt daunatori unei cariere implinite.

Este in regula ca uneori lucrurile sa se linisteasca, sa existe un respiro. Insa cand dureaza prea mult si totul pare prea calm, clar am intrat intr-o zona periculoasa!

Confortul prelungit incetineste reactia de adaptare, deciziile prompte, invatarea. Adica intreaga cariera.

2. Opusul confortului este complacerea in situatii profesionale nefavorabile, ramanerea in posturi frustrante, stresante, nestimulante, doar pentru ca aparent nu exista o contra-alegere.

Cu cat petrecem mai mult intr-o astfel de situatie, cu atat este mai greu sa o parasim. Iar cand o facem, suntem deja secati de energie, de avant profesional, de dorinta de a fi mai buni.

3. Frica de a invata este un alt dusman al carierei. Contrazicand vorba din popor conform careia omul cat traieste invata, cei cu frica de invatatura au senzatia gresita ca vine un moment in care devine inutil sau chiar periculos sa continui a invata.

Dinamica progresului este din ce in ce mai accentuata. Avem asadar mari sanse sa ne incepem cariera intr-un domeniu care sa dispara cu timpul. Cu cat ne este mai frica de noi informatii sau abilitati, cu atat este mai putin probabil sa reusim in a ne adapta.

4. Frica de a experimenta, care poate fi legata sau nu de cealalta temere, expusa mai sus. A actiona este esential in cariera, a sesiza oportunitati, a le urmari obsesiv, a face ceva atunci cand este cazul. Frica de actiune dauneaza grav progresului.

6. O parere prea buna sau prea proasta despre noi. A ne cunoste valoarea ne ajuta atunci cand incercam sa ne pozitionam profesional. A fi constienti in privinta minusurilor, ne ajuta sa le minimizam. A ne cunoste calitatile, ne ajuta sa ne promovam. Sub sau supra-aprecierea calitatilor noastre umane si profesionale genereaza situatii dificile in parcursul profesional.

7. Incapacitatea de a ne face aliati sau de a relationa cu cei din jur. Este o realitate: cariera nostra este impulsionata (sau nu) de parerea pe care ceilalti o au despre noi, fie ei colegi, clienti, sefi, parteneri. A sti sa-i motivam in a ne sprijini este un atu. A-i indeparta, este un mare defect.

8. Lipsa de motivatie, depresia profesionala. Blazarea, atitudinea de tip: „mie nu imi este dat succesul” sunt mari dusmani ai reusitei. Atat timp cat consideram ca factorii de succes sunt exteriori noua si nu ii putem controla, nu vom avea niciodata responsabilitatea propriei cariere, nu vom fi niciodata suficient de motivati sa reusim.

9. Lipsa de modele autentice, pozitive. Modelele influenteaza major modul in care abordam cariera si provocarile profesionale. Mai mult decat realizam, decat ni se apune, decat vrem sa intelegem.

Este important sa fim noi cei care facem alegerea de a ne alatura sau nu unor echipe sau culturi in care modelele au o influenta benefica.

10. Lipsa de informare. Un om informat, este un om puternic. A citi despre domeniul de activitate in care activezi si despre cele conexe este o obligatie pe care o avem in primul rand fata de noi insine. La fel cu a citi despre cariera, tendinte, piata muncii.

Atat timp cat CV-ul ramane la modelul anilor ’90, nu poti pretinde o cariera de succes in noul secol. Lipsa de informare poate fi fatala si putini suntem cei constienti de acest lucru.

Citeste si:

Criza carierei

Decalogul unei cariere de succes

Etapele carierei – abordare teoretica