Caut job! Ce sa fac?

Caut job! Ce sa fac?

Un laitmotiv al forumurilor despre cariera este acela al angajatorului partinitor, care angajeaza pe pile, lasand potentialii angajati sa se zbata inutil in cautarea unui job.

Este adevarat, angajatorii nu au cele mai stiintifice metode de a-si selecta angajatii. Insa cei care nu-si gasesc un loc de munca in ciuda cautarilor asidue, ar trebui sa ia in considerare si alte motive ale esecului.

Te intrebi ce este de facut cand angajatorii nu se inghesuie sa-ti faca oferte? Incearca urmatoarele:

1. Muta focusul. Responsabilitatea angajarii tale iti apartine in totalitate, nu este a companiilor, nici a statului, familiei sau prietenilor. Motivul pentru care nu esti angajat, esti tot tu! Tu aplici, tu mergi la interviu, tu esti sau nu motivat, tu esti sau nu persoana potrivita pentru acel job!

2. Revizuieste-ti CV-ul. Verifica daca este complet si corect. Adapteaza-l postului sau companiei pentru care aplici. Foloseste cuvinte cheie, verbe de actiune, formulari simple si concise.

3. Continua sa inveti. Iti cauti job de un an. Ce ai facut in tot acest timp? Cati bani si cata energie ai dedicat dezvoltarii tale profesionale? Ti-ai finalizat studiile? Ai incercat sa cauti stagii de pregatire care sa-i coste pe altii si nu pe tine (fonduri UE, intalniri profesionale sponsorizate de companii). Te-ai inscris in grupuri sau asociatii profesionale?

4. Analizeaza fiecare esec. Cere feedback acolo unde poti si primeste-l cu toata deschiderea! Invata din greseli, vezi care sunt punctele tari ale contracandidatilor, gaseste-ti noi arme de lupta pentru cariera ta.

5. Cauta activ un job. Nu este suficient sa ai un cont pe site-urile de recrutare. Intreaba-ti prietenii despre potentiale posturi libere ale angajatorilor pe care ii cunosc, citeste presa si urmareste ce companii anunta campanii de recrutare, contacteaza firme de profil care te-ar putea ajuta.

6. Pastreaza-ti motivatia si gandirea pozitiva. „Dupa ce ai fost respins la 10 interviuri, e greu”, o sa spuneti. Adevarat, dar in momentul in care ajungi la cel de-al unsprezecelea, intervievatorul se asteapta sa cunosca o persoana calma, echilibrata, pozitiva. Nu una pregatita sa bifeze urmatoarea ratare…

7. Asuma-ti competitia  si distinge-te din multimea de potentiali candidati. Ca tine sunt multi alti vanatori de joburi, unii mai bine pregatiti profesional, altii mai puternici si mai dispusi sa lupte. Trebuie sa-ti cunosti calitatile si defectele si sa te adaptezi rapid situatiilor din procesele de selectie.

8. Pregateste-te. Rareori candidatii se documenteaza despre compania in cauza, dand astfel dovada de lipsa a motivatiei si profesionalismului. 

9. Fii dispus(a) sa muncesti gratis un interval scurt de timp. Situatiile disperate cer masuri disperate. In cazul in care nu ai un alt job si stii ca ai performa daca ai obtine unul, de ce sa nu ai disponibilitatea de a-ti demonstra maiestria profesionala?

10. Ia in calcul o reconversie profesionala. Piata muncii este intr-o perpetua schimbare, apar noi meserii sau specializari, dispar altele. Reconversia profesionala inseamna adaptare, iar adaptarea inseamna supravietuire.

 Succes!