Alti doi indicatori de performanta

Alti doi indicatori de performanta

Continuand lista inceputa cu ceva timp in urma, iata alte criterii de evaluare a performantei angajatilor adesea ignorate de companii:

Eficienta in gestionarea resurselor companiei (si ma refer aici la cele materiale)

Este un indicator care poate fi folosit la toate nivelele profesionale si ierarhice si are un impact direct asupra cheltuielilor pe care le presupune activitatea profesionala a unui angajat.

Eficienta inseamna costuri optime si rezultate maxime. In general angajatii au tendinta de a nu lua in calcul si zona financiara aferenta jobului lor. Nu se gandesc, atunci cand solicita un nou instrument de lucru, un curs de instruire, cand lasa calculatorul pornit non-stop sau printeaza si ceea ce nu trebuie, ca toate acestea inseamna bani. Si ca replicand la nivelul intregii companii, banii cheltuiti se multiplica si au impact direct asupra profitabilitatii.

A fi parcimonios cu resursele companiei este o calitate. Si ma opresc fara sa invoc si aspectele ecologice ale eficientei despre care vorbim.

In ceea ce priveste personalul necalificat sau cu slaba calificare, care nu prea gestioneaza resurse, indicatorul poate fi reformulat: utilizarea corecta a instrumentelor de lucru. Am avut (ne)sansa de a vedea cum isi trateaza multi dintre acesti angajati aparatele din dotare. Neglijent ar fi putin spus. Si pentru ca nu sunt ieftine deloc, costurile aferente repararii sau inlocuirii lor devin considerabile.

Eficienta in gestionarea capitalului uman

Acesta este un indicator specific pozitiilor manageriale sau de leadership. Am vazut prea des angajari facute pe banda rulanta, fara calcule prealabile si fara o viziune clara asupra responsabilitatilor, timpului de lucru necesar, costurilor si beneficiilor. Apoi, dupa angajare, vad prea putina delegare, capacitate de a dezvolta angajatii din echipa, abilitate de a-i determina sa produca tinand finantele sub control.

Aveti idee cat costa ineficienta despre care vorbim? Cate salarii + taxe uriase + instrumente de lucru + timp + energie + alte investitii se pierd prin angajarea defectuoasa sau pierderea unor piese esentiale din angrenaj? Calculul este simplu, nu pricep de ce nu-l vad mai des pe hartie.

In aceste vremuri economice, a privi spre banii cheltuiti este esential. Iar cei doi indicatori, exact asta fac.