Sa educam poporul cu televizorul

Sa educam poporul cu televizorul

Nu urmaresc foarte des programele TV si spre dezamagirea mea, nici ziare sau bloguri autohtone nu prea mai pot citi.

Probabil ca imbatranesc si lista mea de interese nu se regaseste in grila de programe. Iar presa de business imi pare ca a inceput cu pasi repezi un proces de superficializare, in care afacerile se imbina neaparat cu titluri bombastice sau poze provocatoare, parerile iau locul informatiilor, iar tonul este tot mai tabloidizat.

Oricum nu sunt rupta total de realitatea mass-media si am vazut ca se poarta emisiunile reteta.  De exemplu, cele care ne invata cum sa mancam sau sa slabim. Sau cum sa ne imbracam si accesorizam. Cum sa ne gasim jumatatea. Cum sa ne crestem copiii. Cum sa facem curat in casa. Cum sa ne impacam cu cei dragi dupa o cearta sau despartire. Cum sa gatim sanatos. Chiar si emisiuni despre antreprenoriat.

Nu exista insa emisiunea cu reteta privitoare la ingredientele unei cariere. Care sunt pasii de urmat si cele mai frecvente greseli. Cum se deruleaza un interviu. Care sunt asteptarile angajatorilor atunci cand isi cauta oamenii. Ce inseamna de fapt recrutare si selectie.

Toate aratate pe intelesul tuturor, cu exemple concrete si diverse, de la vladica pana la opinca.

Puterea mass-media de a educa este uriasa si se vad deja rezultatele nefericite a zeci de ani de cancan generalizat. Nu cred ca solutia este sa trecem brusc doar la emisiuni culturale si analize profunde si filosofice pe teme date. Dar pastrand curentul actual, poporul poate fi educat si de bine cu televizorul, iar munca, jobul, cariera, mi se par domenii mai mult decat ofertante.

Nu stiu cine ar putea prezenta o astfel de emisiune, ce televiziune ar putea sa si-o asume si daca ar vedea vreodata prime-time-ul, dar stiu ca ar putea fi deopotriva amuzanta (umorul de situatie este omniprezent in recrutare si selectie), educativa si usor de urmarit.

Sau as fi singura persoana care s-ar uita?