Relatia dintre tipul de personalitate si stres

Relatia dintre tipul de personalitate si stres

Documentandu-ma pentru un articol nou, am gasit tabelul de mai jos care arata legatura dintre tipurile de personalitate, modalitatea de stres si reactiile somatice generate. Este interesant, nu cred totusi ca ar trebui privit ca un instrument stiintific de lucru ci doar ca ceva informativ. Autor: Corneliu Sofronie.

TIPURI DE PERSONALITATE TIP DE STRES SI CAUZE RELATIA SOMA-PSIHIC. TIPURI DE BOLI POSIBILE
COLERIC Stresul de independenta. Este generat de conflictul de rol ori de constrangeri la care este supus subiectul, fapt ce-i accentueaza complexul de putere. Boli acute cu evolutie rapida, mai ales inflamatii si congestii, febra, boli exteriorizate agresiv, dureri de cap, congestii cerebrale, dureri trigeminale, dureri de dinti, colicistite si colici, stari de epuizare, imbolnaviri de inima si circulatorii, boli ale coloanei vertebrale, manifestari paranoide.
APATIC Stresul de subordonare. Conflict generat de inexistenta unui model caruia subiectul sa-i acorde increderea sa neconditionata si care sa-i confere astfel echilibru interior si siguranta de sine, fapt ce-i creeaza senzatia separarii de ceva drag. Procese de cristalizare in corp, formarea de calculi, scleroze, procese de imbatranire si de tocire, caderea parului, boli cronice, depresii.
AMORF Stresul de identitate. O situatie de natura familiala/ organizationala/ sociala care inhiba personalitatea individului, ii submineaza identitatea, creandu-i sentimentul unei deschideri lipsite de aparare spre lume, dificult?ti de comunicare. Tulburari de echilibru, disfunctiile rinichilor si vezicii, manifestari schizoide si masochiste.
SENTIMENTALUL Stresul de relationare/de dependenta. Un mediu uman ostil, non-stimulativ, care nu ofera perspectiva evolutiei. Disfunctii în tractul digestiv (constipatii), disfunctiile circulatorii, congestii ale mucoaselor, manifestari hystrionice (isterii). 
NERVOSUL Stresul de echilibru dinamic/de adictie. Ambiguitatea rolului, insuficienta informatiilor clare si oportune, genereaza sentimente de indiferenta, de confuzie care conduc la nevoia de abrutizare, favorizand fenomenul de adictie ori ideile autodistructive. Tulburari de echilibru, tulburari de digestie (supraponderali, bolnavi de ulcer), tulburari in domeniul genital, dureri de gat (angina, raguseala), diabet, manifestari maniacale/ maniaco-depresive.
SANGVINICUL Stresul de utilitate. Incapacitatea de a satisface nevoia de utilitate si prestigiu a individului, generata mai ales de continutul muncii, fapt ce are ca efect fie atitudini foarte agresive, fie manifestari depresive. Boli nervoase, perturbari in ritmul vital, spasme, dureri de spate, fracturi ale oaselor, accidente, colici, orice intrerupere in continuitatea functiilor corporale, sociopatie.
FLEGMATICUL Stresul de perfectiune. Se naste in conditiile unor actiuni/decizii efectuate/luate sub presiunea timpului si au ca efect aparitia unor forme de obsesii legate de moralitatea lumii inconjuratoare. Bolile aparatului genital, disfunctii in metabolism, boli cauzate prin autoagresiune, alergii, ticuri, boli mortale (cancer), excrescen?e, manifestari obsesiv-compulsive.
PASIONATUL Stresul de idealitate. Vine pe fondul incapacitatii subiectului de a-si acorda sistemul de valori individual cu idealurile familiei/organizatiei/societatii. Are ca efect tendinta de retragere intr-o realitate virtuala. Tumori, obezitate, boli de ficat, caderea parului, boli cronice, manifestari katatonice.