Despre salarii

Despre salarii

Salariul, leafa, remuneratia sau retributia reprezinta motivul principal pentru care frecventam locul de munca. Oricat de frumos am minti la interviuri, oricat de indoctrinati ne-ar vrea organizatia, oricat de crud ar suna, toata lumea munceste in primul rand pentru bani.

Dar dincolo de faptul ca reprezinta painea noastra cea de toate zilele, salariul oferit spune multe si despre firma angajatoare. Ce ne dezvaluie, asadar?

1. Firmele care au salarii sub media pietei, isi asuma de cele mai multe ori o fluctuatie mare de personal. Cu alte cuvinte, ofera joburi potrivite celor aflati la inceput de cariera, dar nepotrivite celor care cauta stabilitate, dezvoltare profesionala. O fac fie planificat, fie de nevoie, dar devine oricum o strategie de personal adoptata.

2. Firmele care au salarii peste media pietei platesc, de multe ori, sifonarea reputatiei, mai mult sau mai putin cunoscuta de publicul larg. Iar aceasta vine dintr-o politica de personal inadecvata timpurilor sau industriei.

3. Firmele care nu au puse la punct sisteme de remunerare contingenta (adica modalitati de a adecva veniturile salariale performantelor avute de angajati) sau macar o procedura banala de a acorda maririle salariale isi asuma, de asemenea o fluctuatie de personal mare. A pune un angajat, in anul de gratie 2015, in situatia de a cere singur mai multi bani sau a forta printr-o demisie mai mult sau mai putin dorita o crestere a lefei, este o politica prea veche si ineficienta de a „salva” costuri.

4. Firmele care nu ofera pachete de beneficii minimale pot fi suspectate de aceeasi lipsa de angajament fata de angajati. Nu toate beneficiile inseamna costuri directe si oricum investitiile in angajati se intorc intordeauna daca sunt facute cu mult cap si un pic de suflet.

5. Firmele care au grile clare de salarizare de la care nu se abat sunt intens procedurizate si au o cultura organizationala in care este importanta respectarea regulilor.

6. Firmele care nu dau salariile la timp, in mod repetat, trebuie pur si simplu evitate. Si ele ar trebui, la randul lor, sa evite a face angajari pana cand nu isi stabilizeaza situatia financiara.

Alte pareri?