„De ce nu-mi gasesc job?”

„De ce nu-mi gasesc job?”

„Caut peste tot. Trimit CV-uri non-stop. Nimeni nu ma invita la interviu. Sau daca ajung la o intrevedere fata in fata, raspunsul ramane intotdeauna agatat in asteptare.”

Este un refren la moda. Il aud constant, fredonat nu doar de cei fara experienta ci si de seniori in ale varstei si/sau experientei.

De ce nu ne gasim job?

Primul obstacol: nu vrem cu adevarat. Cautarea unui job poate fi un proces frustrant, dificil, cu lupte multe si adversari redutabili. Ori putini sunt dornici si motivati sa poarte aceste batalii, asa ca se retrag de la prima infrangere si, desi lupta in continuare, o fac deja de pe pozitia perdantului.

Al doilea obstacol: exista o zona de confort greu de depasit. In cazul tinerilor, plapuma lor protectoare este sustinerea financiara a parintilor. In cazul femeilor, de multe ori sunt copiii, cei carora li se dedica, punand cariera intr-un plan secundar. Oricum ar fi, cei care au deja un suport sau o alta prioritate, au si dificultati in a gasi motivanta o angajare.

Al treilea obstacol: lipsa de educatie in ale carierei. Atat timp cat CV-ul este irelevant sau gresit, cat mesajele transmise sunt paradoxale, cat prezenta la interviul de selectie este neconvingatoare, succesul profesional va fi greu de atins.

Al patrulea obstacol: lipsa de experienta sau de orice altceva care sa o sustituie. Se aplica atat tinerilor, care nu au apucat sa o capete, cat si seniorilor, care au rupt legatura cu prezentul profesiei lor. Daca nu ai experienta, trebuie sa ai ceva la fel de valoros, sub forma unui cumul de abilitati, aptitudini, cunostinte, o motivatie corecta, o dorinta de a invata, o promisiune implicita de a performa.

Si nu in ultimul rand: pentru ca ne-am orientat gresit in cariera. Intotdeauna vor fi domenii in care cresterea economica si cererea de personal vor fi constante sau macar decente si domenii in care trebuie sa lupti mult pentru unul dintre putinele locuri de munca. Daca la aceasta se adauga o motivatie precara si o lipsa de know-how in ale carierei, esecul poate fi previzibil.

La lupta, asadar! ­čÖé