In/ Ouside the Box

In/ Ouside the Box

photoContext2Probabil ca va este cunoscuta expresia „ thinking ouside the box„, care defineste o gandire creativa, capacitatea de a privi lucrurile din unghiuri inaccesibile altora, capacitatea de a extrapola.

Cu permisiunea voastra am sa definesc si opusul folosind sintagma similara dar cu „in the box„. Adica acel tip de gandire conformista, care nu poate depasi cliseele uzuale si normele obisnuite.

Si acum va intreb (oarecum retoric): care dintre cele doua tipologii sunt mai importante intr-o organizatie?

Daca sunteti o persoana cu un potential creativ ridicat, veti spune ca prima categorie de ganditori, cea care vede dincolo de cutie. Daca sunteti niste conformisti, veti spune ca respectarea regulilor este esentiala in buna functionare a unei companii, asadar cine nu are cutie, sa-si cumpere!

Niciuna dintre abordari nu este gresita, intrucat raspunsul corect depinde de tipul de organizatie despre care vorbim.

Organizatiile mici/ medii, care se lupta sa creasca, au nevoie de oameni capabili sa gandeasca lucrurile altfel. Intrucat banii nu sunt intotdeauna la indemana, intrucat concurenta  pare a fi la alta categorie, exista necesitatea unor abordari neuzuale, a unor oameni capabili sa inoveze, sa rezolve problemele altfel, cu un alt soi de resurse. Asadar organizatiile cu pricina au nevoie de ganditori fara cutie pe cap, de persoane adaptabile, pregatite oricand sa-si asume un alt rol decat cel prezent.

Dezavantajul: persoanele creative nu respecta conventiile si procedurile, nu sclipesc la nivel de organizare. De aici managementul uneori haotic al companiilor cu pricina.

Organizatiile mamut insa, care au atatea ramificatii incat se pierd si ale caror organigrame incap intr-o enciclopedie cu tot atatea volume cat aflabetul, nu mai au insa nevoie de tusa creativa. Au o uriasa nevoie de conformare, de organizare, de birocratie. Cutia, asadar, este un accesoriu indispensabil.

Dezavantajul: oamenii conformisti au o rezistenta la schimbare incredibila. Iar in momente de criza, inflexibilitatea, lipsa inovatiei si inertia continua pot fi fatale.

Organizatiile au asadar „in” sau „ouside” adanc inscriptionat in cultura organizationala, in ADN-ul lor. Urmand logica de mai sus, ele pornesc de cele mai multe ori de la la momentul inovativ, creativ si ajung sa fie mari, inertioase, birocratice. De aceea pierd pe drum o mare parte din angajatii cu care au pornit la drum, care devin incapabili de a purta cutia.

In cariera insa, pozitionarea extrema nu este benefica. Limiteaza optiuni, impiedica dezvoltarea. Invatati asadar sa faceti mici gauri cutiei in dreptul ochilor si sa respectati macar norme uzuale pentru a avea succes.

Poza este luata de aici. Asa ca daca aveti nevoie de cutie…