Ma pot razgandi dupa ce am semnat un contract de munca?

Ma pot razgandi dupa ce am semnat un contract de munca?

Una dintre cautarile pe motoarele de cautare care a generat o vizita pe site-ul itex.ro este chiar intrebarea din titlu: „Ma pot razgandi dupa ce am semnat un contract de munca?”

Nu stiu daca cel/ cea care are aceasta dilema ne va mai vizita, dar am sa-i dau doua vesti: una buna si una mai putin buna.

Incep cu vestea buna: da, te poti razgandi dupa ce ai semnat un contract de munca.

Ba mai mult decat atat, in perioada de proba o poti face fara perioada de preaviz si fara a fi necesar sa-ti motivezi decizia. Pentru ca in conformitate cu legislatia muncii in vigoare, in perioada de proba (adica 90 zile de la angajare pentru functiile de executie, 120 de zile pentru cele de conducere si 30 de zile pentru persoanele cu handicap) sau la sfarsitul acesteia, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Mai multe detalii pot fi gasite in Codul Muncii, art. 31, aliniatele 1-6.

Daca perioada de proba a fost depasita, angajatul are oricand optiunea de a demisiona.

Vestea mai putin buna pentru angajati este ca aceeasi lege se aplica si angajatorilor, adica si ei au dreptul de a renunta printr-o notificare scrisa, fara preaviz si fara a fi necesara motivarea acesteia la contractul de munca in perioada de proba sau la sfarsitul ei. Iar dupa aceea pot face concedieri, fie din motive de necorespundere profesionale, fie disciplinare, fie prin disponibilizari, datorate unor reorganizari/ contexte economice nefavorabile.

Contractul de munca nu este „pe viata”. Este un contract ca oricare altul, mai profitabil sau mai putin profitabil, care poate fi incheiat mai devreme sau mai tarziu din varii motive, ambele parti avand acest drept, atat timp cat legislatia care reglementeaza relatiile de munca este respectata.