Tinerii someri – o problema globala

Tinerii someri – o problema globala

Potrivit raportului „Tendinte globale pe piata fortei de munca pentru tineri”, realizat de catre Organizatia Internationala a Muncii, in 2013, la nivel mondial, vor exista aproape 73,4 milioane de tineri someri. Cresterea este cu aproape 3,5 milioane fata de anul 2007 si cu 0,8 milioane fata de 2011.

Aceeasi organizatie estimeaza ca la nivel mondial, intre 2012 si 2018, numarul tinerilor someri va fi mai mare cu peste 2 milioane, ceea ce echivaleaza cu o crestere de aproape 25%.

Organizatia Internationala a Muncii este deosebit de preocupata de situatia actuala din trei regiuni – Uniunea Europeana, Orientul Mijlociu si Africa de Nord – unde somajul in randul tinerilor a crescut ingrijorator incepand cu anul 2008. Doar in Uniunea Europeana, somajul in randul tinerilor a crescut de la 24,9% intre 2008 si 2012, crestere alarmanta, care nu pare sa intre in declin.

Din pacate, situatia este mai grava decat in cazul populatiei varstnice fara loc de munca, din cauza cercului vicios care se creeaza. Pe masura ce nu sunt angajati, tinerii nu pot capata experienta, iar sansele de a se angaja scad pe masura ce perioada de somaj creste.