Numarul litigiilor intre angajati si angajatori este in crestere

Numarul litigiilor intre angajati si angajatori este in crestere

In ultimii doi ani, numarul litigiilor de munca a crescut cu aproximativ 40% fata de anii anteriori. Cauza: criza economica, cea care ii obliga pe angajatori sa isi eficientizeze costurile cu angajatii.

La o estimare grosiera, circa 50% din totalul dosarelor au ca obiect drepturi salariale, 25%, concedieri, iar 25%, actiuni in raspundere patrimoniala(prin care angajatoruli încearca sa-si recupereze eventualele prejudicii materiale produse de angajat). Acesta din urma reprezinta un segment in crestere, in conditiile in care, nevoiti sa gestioneze cu strictete orice cheltuieli, angajatorii nu mai sunt dispusi sa treaca cu vederea prejudiciile cauzate de angajati, indiferent de natura si dimensiunea lor.

Petrom conduce, de ani buni, topul angajatorilor chemati in judecata de fosti sau actuali angajati. Marul discordiei a fost, potrivit ultimului raport anual al companiei, „formularea anumitor prevederi din contractul colectiv de munca la nivel de companie, care a generat o serie de litigii de munca prin care mai multi angajati solicita plata unor prime pretins a fi neachitate acestora. Apararea Petrom consta in argumentul ca primele respective au fost incluse si mentinute in salariul de baza al angajatilor, astfel ca revendicarile nu sunt justificate.”

Mai multe detalii in Capital.