Mitul Supereroului sau Efectul “Superman”

Mitul Supereroului sau Efectul “Superman”

Am vazut multe erori in domeniul managementului HR si intotdeauna le spun clientilor care solicita servicii de consultanta ca rareori devin fatale. Atat timp cat nu se repeta obsesiv, cat nu devin de o redundanta periculoasa, erorile care privesc oamenii pot fi corijate si deturnate astfel incat sa produca efecte minime.

Cea mai frecventa eroare din domeniul resurselor umane, al recrutarii si selectiei mai exact, este reprezentanta de Mitul Supereroului sau Efectul “Superman”. Si este una fatala.

Ce inseamna Mitul Supereroului si cine este Superman?
Mitul Supereroului este credinta unui manager ca exista angajati cu puteri miraculoase, intotdeauna exteriori organizatiei pe care o conduce, care trebuie adusi in firma cu orice pret, pentru ca doar ei pot rezolva problemele spinoase, care nu-si gasesc solutia. Apare in general in firmele mici si medii, aflate in plina expansiune sau in criza, dar am vazut cazuri si in marile corporatii. Superman este asadar super-angajatul care poate rezolva ceea ce nimeni inaintea lui nu a reusit. Este omul cu super-puteri, care fara ajutor si fara o linie directoare, face minuni.

Cel mai frecvent, supereroii sosesc si pleaca pe aceeasi banda rulanta: vin pe covor rosu si parasesc platoul pe usa din spate, lasand in urma terenul propice unui alt supererou. Dar exista si cazuri in care unul singur a avut efect imediat si devastator.

Care este scenariul?
De regula, un angajat al unei corporatii, al unui department mamut sau a linii de business generoase este adus intr-o firma/ department/ linie de business mai mica, pentru a recrea succesul profesional anterior.

Venirea acestuia se face cu mare fast: evenimente de prezentare, communicate de presa, covor rosu, pachet salarial abracadabrant, promisiuni pe masura asteptarilor. Superman nu trece pe la departamentul HR inainte de angajare (ar fi umilitor) si nici nu se intalneste cu alti angajati cheie cu care ar trebui sa faca echipa.

Lui Superman i se dau de-a gata toate instrumentele pentru care alti angajati au negociat si sperat luni de zile.
Suficiente motive din cauza carora, pe cat de infailibil este vazut de catre angajator, pe atat de ostil este privit de catre ceilalti angajati.

Cum arata un super-erou?
De regula se prezinta exact ca in filmele despre Wall-Street: costum de firma, servieta asortata, prezenta impecabila, discurs efervescent, plin de promisiuni.

Uneori apare si cate unul mai ponosit, dar lipsa de luciu este pusa intotdeauna pe seama nonconformismului.

Ce e rau in a crede in puteri miraculoase?
In principiu nimic, daca nu ar exista doar in filme si in literatura. Puterile miraculoase inseamna abilitati, competente, comportamente preexistente si stabile. Dar angajatii performeaza sau nu, isi rafineaza profilul profesional, isi activeaza sau inactiveaza fortele in functie de mediul organizational in care activeaza. A pune asadar succesul profesional doar pe seama competentei si a abilitatilor personale este o naivitate. Uneori oameni mediocri ajung, conjunctural, sa para supra-performanti. Evident, nu se pot mentine la nivelul imaginii, dar este suficient sa angajezi unul atunci cand este pe val, si situatia devine ilustrativa pentru articolul de fata.

Alteori, oameni extrem de buni profesional, sunt si extrem de inadaptabili. Adica fac minuni intr-o firma si dezastru intr-o alta. Pentru ca nu gasesc un sistem, un mediu, o echipa in care sa se integreze. “Omul potrivit la locul potrivit” devine astfel deviza unui demers de recrutare si selectie de succes. Iar omul potrivit, este de cele mai multe ori, un om cu puteri profesionale obisnuite.

Nu in ultimul rand, aparitia covorului rosu si a mantiei sclipitoare de supererou, demotiveaza serios pe cei care, desi nu au puteri miraculoase, construiesc afacerea zi de zi. Cei care nu asteapta confetti, ci doar o strangere de mana, sunt adesea descumpaniti cand o persoana care nu a facut nimic pentru firma sau department este primit ca un salvator.

Ce e de facut?
Inainte de a cauta un supererou, se impun analize temeinice. Pentru ca de regula, nevoia puterilor supranaturale apare atunci cand exista o lipsa acuta de viziune si competenta manageriala.

Managerii performanti au nevoie de angajati performanti carora sa le delege sarcini, cu care sa isi indeplineasca obiectivele si sa-si materializeze viziunea.

Managerii slabi au nevoie de minuni. De vrajitori care sa ghiceasca acolo unde nimeni nu mai spera, de prestidigitatori care sa schimbe din bagheta evolutia defavorabila a unor procese, de Superman-i care rezolve dintr-un zbor probleme care au trenat mult timp inainte.

Exista si supereroi adevarati?
Da, si se ascund sub imaginea angajatului obisnuit. Uneori sunt oameni crescuti in firma pe care o cunosc cu bune si cu rele si care vin cu o inspiratie salvatoare. Alteori sunt noi angajati, cu o motivatie corecta si o determinare pe masura.
Sunt cei care primesc prime, dar niciodata covor rosu.

Concluzionand, este inspirational sa credem in minuni, dar in viata si in afaceri nu ne putem baza pe ele. Un management eficient al oamenilor si al performantelor acestora poate crea supereroi. Dar cu rabdare, multa munca si foarte putina magie.

Acest articol a aparut in numarul 167 al Revistei Market Watch.