Astazi sarbatorim sanatatea mintala. Un lucru mare in zilele noastre, pentru ca dificultatile de adaptare la o lume mult prea dinamica si stresul aferent afecteaza pana si pe cei mai tari dintre noi.
Desi psihologia a devenit oficial o stiinta, iar psihiatria o ramura dezvoltata a medicinei, granita dintre normal si patologic ramane neclara si stabilita adesea de cel ce priveste si analizeaza. Asa ca inca ne grabim sa catalogam in categoria bolilor psihice ceea ce ni se pare noua anormal. Plus ca socialul isi pune si el amprenta, astfel ceea ce era normal in trecut devine anormal (doliul, despartirile, pierderile, esecurile se trateaza la psiholog), iar anormalul vremurilor de altadata devine normalul prezentului (tulburarile de identitate sexuala, diverse alte comportamente considerate cel putin excentrice in trecut).
N-am sa evoc aici factorii de risc pentru sanatatea mentala. Se stie inca din antichitate ca o alimentatie echilibrata, miscarea si sportul, fac minuni, ca mintea este sanatoasa intr-un corp sanatos. Pe de alta parte consumul de tutun, alcool sau droguri implica riscuri majore la nivelul sanatatii in general si implicit a echilibrului mintii noastre sau a copiilor nostri.
Am sa punctez insa cateva aspecte esentiale ale unei gandiri sanatoase, care sa preintampine aparatitia unor probleme de sanatate mentala:
1. Greutatile fac parte din viata. Oamenii mor, se despart, se imbolnavesc, isi pierd locul de munca, libertatea sau banii. Uneori din vina lor, alteori pentru ca pur si simplu asa se intampla. Este realitatea.
2. Putem minimiza riscul unui esec, faliment personal, despartiri, sau chiar deces printr-o atitudine proactiva asupra propriului nostru destin. Putem avea o viata sanatoasa, facand sport si mancand adecvat, putem economisi, putem face compromisurile care ni se par acceptabile in relatiile cu cei dragi. Si mai ales, putem invata din greseli, transformandu-le in ceva benefic si nu malefic pentru viitor.
3. Nu putem insa controla toate aspectele destinului nostru. Este foarte important sa stim ce putem manipula si ce nu, tocmai pentru a ne mobiliza mai bine. Si este la fel de important sa ne impacam cu acele aspecte pe care nu le putem modifica. Nu putem schimba un climat economic mondial, nu putem da timpul inapoi si nici multumi pe toata lumea. Nu ne putem schimba fizic decat in limitele chirurgiei estetice si ale cosmeticii, nu ne putem modifica temperamentul, ne putem doar tempera reactiile.
4. Fiecare individ este un cumul de calitati si defecte, de intamplari fericite si suparari, de succese si esecuri. A-i analiza pe altii de la suprafata si a-i declara norocosi si pe noi insine ghinionisti este nu doar superficial ci si riscant din punctul de vedere al echilibrului mental. In spatele unor reusite stau uneori multiple si dureroase esecuri. Poate unii au facut lucruri pe care noi nu suntem dispusi sa le facem pentru a avea succes. Sau poate ca reusita lor este in fapt un esec pentru ei insisi. Bucatile pe care le vedem si care ajung sa ne dicteze reactii sau comportamente, trebuie privite doar informativ, nu ca pe o oglinda a propriilor noastre rateuri sau neajunsuri.
5. In orice situatie, oricat de rea, exista samburele reusitei. Doar ca are nevoie de rabdare, ingrijire, caldura, apa, hrana, aer ca sa creasca. Daca-l otravim din start cu frici irationale, moare.
Evident ca atunci cand vorbim despre tulburari deja instalate sau despre psihoze, lucrurile se schimba si devin mult mai complexe. Din fericire industria farmaceutica a cercetat si inovat tratamentele specifice, in plus promovarea optiunilor psihologice si psihiatrice pe care le avem la dispozitie aduce tot mai multi pacienti in cabinetele de specialitate in cautarea echilibrului pierdut.
Totusi, dincolo de patologic si de ajutorul de specialitate, ajuta sa constientizam ca avem permanent de purtat lupte cu noi insine, cu ideile noastre preconcepute, cu rigiditati instalate in gandire, cu frici fara temei si cu fantasme asupra realitatii. Si ca trebuie sa le abordam cu demnitate si mult curaj, tocmai pentru a ne pastra sanatatea mentala. La multi ani asadar, noua tuturor!