Va „plac” adrenalina?

Va „plac” adrenalina?

Scade ratingul de tara, incep sa se inchida putinele pravalii care mai exportau ceea ce produceau, uite asa ne trezim si noi romanii din reverie si realizam ca atunci cand cei de afara sufera, noi ar trebui din principiu sa agonizam.

Ce se va intampla din punct de vedere al resurselor umane? Vestea proasta este ca rata somajului va creste. Vestea buna este ca cei care se bazau in cariera doar pe caracteristicile de moment ale pietei si nu pe propriile lor abilitati si cunostinte profesionale vor primi, in sfarsit, flitul cuvenit al angajatorilor sau potentialilor angajatori.

Asadar structurile organizatiilor vor deveni mai putin stufoase si se vor optimiza. Proportia intre capitalul uman direct productiv si cel indirect productiv va capata logica in toate companiile care au un cap sanatos. Salariile, care cel putin in zona de servicii au o pondere semnificativa in ceea ce priveste cheltuielile, vor deveni subiect de negociere cu termeni inversati.

In mod clar acum, in vremuri de restriste, vor cadea in sfarsit si cei care nu au stiut sa-si conduca strategic functia de resurse umane, chiar daca oportunitatile in afaceri nu le-au lipsit. Cei care s-au dimensionat aberant, care n-au stiut sa-si atraga si pastreze angajatii valorosi, care nu au stiut sa incurajeze comunicare interna in asa fel incat fiecare mic semnal de alarma sa fie auzit la momentul oportun.

Din punctul de vedere al companiilor care se misca in zona de HR, sper sa creasca cererea de consultanta, intrucat exista o nevoie imensa, chiar daca ea nu este constientizata. Cei care au acum cifra de afaceri constituita in exclusivitate pe recrutarea in masa, vor simti acut scaderile pietei. Va creste in schimb nevoia de munca temporara, intrucat asa cum spuneam mai sus, companiile vor invata brusc sa economiseasca bugete salariale dimensionand corect atat numarul posturilor cat si durata (part-time/ full-time; perioada determinata/ nedeterminata). Ne vom bate cu totii in preturi, mai exact in raportul rezultate – pret.

Celor care le place adrenalina si functioneaza bine atunci cand apar provocari, vremurile ce se anunta le vor prii. Vor avea material de studiu si momente inspirationale. Cei mai slabi de inger insa, ar trebui sa-si rezerve din timp un pat la Socola.