Un pas mic pentru angajati

Un pas mic pentru angajati

Zilele trecute stateam la ghiseul de informatii al unui retailer din cartierul meu, asteptand casiera pentru o factura. De mine s-a apropiat un baiat care m-a intrebat:

„- Or mai face angajari? Ce stiti?”

I-am raspuns ca nu stiu, dar daca afla sa-mi spuna si mie. M-a privit vag amuzat si l-a intrebat pe domnul de la paza acelasi lucru. Nici acesta nu era mai informat.

A venit intr-un final (fericit) casiera. I-a spus plictisita sa aduca un CV daca vrea sa se angajeze, uitandu-se in acest timp spre monitorul calculatorului unde sigur era ceva de importanta capitala.

Practic baiatul a trecut prin trei incercari, precum Fat-Frumos. Si a promis ca revine cu CV-ul.

Si probabil ca va reveneni, dar, cu siguranta ca, undeva pe drum, CV-ul acestui Fat-Frumos se va pierde. Si in locul lui, vor angaja pe unul dintre cei care aplica precum spammarii pe la toate anunturile online pe care le prinde.

In cazul in care chiar se va angaja, acesta va fi primul sau contact cu compania cu pricina. El, un entuziast, motivat sa munceasca, ea reprezentata de o casiera plictisita, care munceste oricum de prea multa vreme, pentru, probabil, prea putini bani.

Sa va spun ceva. Daca acea companie ar avea reguli clare privitoare la gestionarea relatiei cu potentialii candidati, le-ar putea oferi acestora macar un start bun. Un zambet initial, pe care sa-l poarte mai departe in fata clientilor sau potentialilor alti candidati.

Ce inseamna reguli clare? Promovarea locului unde se poate depune CV-ul. O baza de date generoasa este intotdeauna un debut excelent pentru proiectele de recrutare si selectie. De ce sa ti-o refuzi? Formulare speciale pentru cei care nu au CV. Vorbim totusi despre o categorie de personal fara mari studii si fara idei generoase despre cum sa-si redacteze autobiografia profesionala, adesea oricum derizorie. Si da, obligatia de a trata pe cei care vor sa se angajeze, ca pe niste… potentiali angajati, nu ca pe niste persoane plictisitoare si inutile care mananca timpul si energia casierelor.

Pare un pas mic pentru angajati, dar va asigur ca este un pas mare pentru companie.