Recrutarea IT ramane dificila

Recrutarea IT ramane dificila

Pe scurt cateva motive:

– Numarul absolventilor de studii superioare care ar putea imbratisa o cariera in IT este in cadere libera, in timp ce numarul ofertelor de job ramane constant. Ca ministerele de resort nu fac nimic, este o realitate, insa nici nu am vazut multe companii investind in programe adresate motivarii si instruirii studentilor pentru a se angaja in IT.

– Companiile din IT nu inteleg ca trebuie sa devina dezirabile in piata muncii. Omul – resursa tine de istorie, omul – capital tine de prezent si de viitor si doar cei care inteleg asta reusesc sa selecteze forta de munca. Restul, angajeaza ramasitele.

– Companiile IT nu inteleg ca vremea recrutarii cu costuri minime a apus de mult. Este nevoie de rabdare, bani, know-how, brand de angajator bine lustruit pentru a avea acces la angajatii de top.

– Forta de munca in domeniul IT si-a reluat mobilitatea in afara granitelor. Nu vorbim chiar de un exod, dar multi pleaca, slabind randurile. In loc sa-i motivam sa ramana, parca suntem porniti sa le facem branci din tara.

– Inflexibilitatea angajatorilor in ceea ce priveste profilul tehnic al candidatilor. Exista companii care au experimentat si au invatat cat de repede pot deprinde angajatii talentati noi tehnologii. Exista altele, care cauta mult si bine tot soiul de combinatii de abilitati profesionale, mai mult decat imposibile intr-o piata a muncii inca imatura si deja imbatranita cum este cea de pe meleagurile noastre.

– Lipsa de disponibilitate a angajatilor de a-si schimba locul de munca. Dupa o perioada nebuna, plina de dinamism, in care perioada medie alaturi de un angajator era de 2 ani, IT-stii simt nevoia sa stea asezati la jobul lor cat mai mult timp. Au experimentat, au vazut ca ce pare mai bun nu este neaparat asa, au devenit campioni la proba „mersul la interviu”, iar acum vor liniste si pace.

Din pacate lipsa de oameni (sau incapacitatea de a-i atrage in propria corabie) ramane un risc important in curtea companiilor care au nevoie de IT-sti. Dar cum intotdeauna exista un autoreglaj, cu siguranta ca va veni si momentul in care toate cele scrise aici vor deveni istorie.